Gazdaság

Húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata

Húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata

2012. június 11., hétfő
Húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata

A magyar dohánytermelők aggódnak a WHO legutóbbi, a dohánytermelés visszaszorítását szorgalmazó javaslatai miatt, mivel úgy látják, hogy azokkal húszezer magyar agrárágazatban foglalkoztatott megélhetése kerülne veszélybe.

Bényei Illés

, a Magyar Dohánytermelők Szövetségének (MADOSZ) elnöke hétfőn közleményben reagált az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) tervezetére. A MADOSZ elnöke példaként említi a WHO azon javaslatait, amelyek megtiltanák a hosszú távú szerződéskötést a dohánytermelők és a felvásárlók között. A javaslat önkényesen korlátozná az egyes államokban a termőterület méretét, és meghatározná az időszakot, amelyben a területet művelni lehetne. A WHO beszüntetné azokat a minőségbiztosítási elvárásokat is, amelyek az európai dohány versenyelőnyét adják. Az európai mezőgazdasági szektor termelőit képviselő érdekképviselet, a COPA-COGECA által a közelmúltban nyilvánosságra hozott munkadokumentum alapján Bényei Illés osztja európai kollégái véleményét arról, hogy a WHO túllépte hatáskörét, és legújabb javaslatában agrárszakértelmet igénylő kérdésekbe szól bele. Bényei Illés szerint a tervezett lépések túlzóak: ha egy ország mesterségesen betiltja a dohány termelését, egy másik azonnal átveszi a szerepet. Magyarországon, a MADOSZ által képviselt, közel 20 000 ember sorsa függ a dohánytermesztéstől az ország egyik legelmaradottabb régiójában, a Nyírségben. Itt egy példaértékű megoldást nyújtó társadalmi-gazdasági modell épült fel a dohánytermesztésre, többek között mintegy 10 000 roma családnak biztosítva megélhetést. A MADOSZ elnöke egyetért Francois Vedellel, a 85.000 európai termelőt képviselő UNITAB főtitkárával, aki szerint "ideje visszatérni a gazdasági és szociális realitáshoz." A MADOSZ arra kéri a kormányt, hogy vegye figyelembe a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Európai Bizottság álláspontját, és szálljon szembe a WHO globális szabályozási javaslataival - tartalmazza a közlemény. Magyarországon tavaly mintegy 4800 hektáron termeltek dohányt. Az árbevétel 10 milliárd forint körül volt. A dohánytermesztés az utóbbi években volumenében csökkent az országban. Az alapanyag mintegy 60 százalékát belföldön, míg a fennmaradó hányadot külföldön értékesítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.