Egészség

Időzített bomba lehet a HPV

Időzített bomba lehet a HPV

2012. június 19., kedd
Időzített bomba lehet a HPV

Nőgyógyászokat, urológusokat és bőrgyógyászokat egyaránt foglalkoztatja a humán papillomavírus (HPV), mely az utóbbi években slágertémává vált a méhnyakrák okozójaként. Védőoltás létezik: elsősorban azoknak a lányoknak hatásos, akik még szexuális életük megkezdése előtt állnak.

Először a szülészet volt az, ami fel tudott mutatni látványos eredményeket a HPV-kutatásban. A vírus családjába sok típus tartozik, több bőrgyógyászati betegséggel is kapcsolatba hozható. Lassan már több mint egy évtizede ismert, hogy a nőknél a HPV-vírusok a méhnyakrák kialakulását okozhatják, jóllehet sokáig kérdéses volt, hogy oki szerepet játszanak, vagy a már kialakult daganat talaján jelennek meg – magyarázta

Sikovanyecz János

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa.

Kockázattípusok

A HPV-típusokat aszerint is lehet csoportosítani, hogy magas vagy alacsonyabb kockázatúak. A magas rizikójúak hajlamosítanak a méhnyakrákra, de a másik csoport tagjai is képesek betegségeket okozni, például condyloma fertőzést, ami szintén nemi úton terjed, és kinövést okoz a szeméremtesten. A nőgyógyász arra is felhívta a figyelmet, fennáll a veszélye annak is, hogy a kis kockázatú típusok mögött ott rejtőznek a nagyok is, amelyek igazából tünetet nem okoznak: nincs folyás, sem viszketés vagy égés. A HPV-pozitivitásnak az a következménye, hogy néhány éven belül méhnyakrák alakulhat ki ennek talaján. Akinél diagnosztizálták a fertőzést, mindenképpen ajánlott, hogy rendszeresen, a szakmai protokoll szerint évente járjon nőgyógyászati vizsgálatra. A HPV kontakt úton terjedő fertőzés, melynek leggyakoribb formája a szexuális érintkezés. A férfiaknál is jó- és rosszindulatú elváltozásokat egyaránt okozhat. A férfi általában vektorszerepet tölt be a fertőzésben, vagyis ő az, aki átviszi egyik partnerből a másikba a vírust.

Szűrés, szűrés, szűrés…!

Már a rákszűrés (citológia) alkalmával felmerülhet a fertőzés gyanúja – a jól képzett citológusok felismerik, utána biokémiai vizsgálatokkal ki tudják mutatni a vírus pontos típusát. Önmagában nem feltétlenül van terápiás következménye annak, ha valakinél HPV-vírust találnak. Léteznek természetesen megfelelő gyógyszerek, immunstimulánsok, amelyektől várható, hogy elmúlik a fertőzés, de a hatásuk nem száz százalékig garantált. Ha a rákszűrés megnyugtató, nem kell beavatkozni, műteni. Lehet gyógyszerezni, injekciózni, kúpokkal kezelni a pácienst. Ugyanakkor negatív citológiai eredmények és HPV-pozitivitás esetén arra is van esély bizonyos százalékban, hogy magától elmúlik a fertőzés. Nagyon fontos, hogy felismert HPV esetén rendszeresen járjon a beteg szűrésre – emelte ki még egyszer Sikovanyecz János. A méhnyakrákot lehet gyógyítani, de csak akkor, ha időben észreveszik. Ha túl van egy bizonyos stádiumon a folyamat, akkor már csak az évekért folyik a harc. Két-három év szűrővizsgálat-mulasztás elég ahhoz, hogy egy megnyugtató eredmény kóros elváltozásokba forduljon át, és akár a méh kivételét tegye szükségessé. Korai stádiumban észlelve a rákmegelőző állapotot, egy kisebb műtéti beavatkozással (a méhszáj kúpkimetszésével) meggyógyítható a páciens.

Mikor ketyeg…

Mindezek alapján látható, hogy a HPV olyan, mint egy időzített bomba – összegez a nőgyógyász. A védőoltások eredetileg a fertőzés kivédésére lennének hivatottak. Az injekciók azonban nem tartalmazzák az összes magas kockázatú HPV-típust, csak a leggyakrabban előfordulókat. A most forgalomba levő oltások közül az egyik két magas, a másik négy HPV-típus (három magas és egy alacsony kockázatú) ellen nyújt védettséget – mindkét típus három injekcióból áll. Ez más szavakkal azt jelenti, hogy léteznek ritkábban előforduló magas kockázatú típusok, amik az oltott embereket is megfertőzhetik, jóllehet ezekre is ad valamiféle védettséget az injekció. A szakembertől azt is megtudtuk, leginkább azokra hatásos a vakcina, akik még soha nem találkoztak ilyen törzsekkel, tehát a szűzpopulációra. A szexuálisan aktív személyeknél sem marad el a pozitív hatás, de mértéke a kor előrehaladtával egyre jobban csökken. A vakcina nem olcsó, a páciensnek kell mérlegelnie. Az akcelerációnak köszönhetően a lányok egyre korábban menstruálnak, részben ezzel is magyarázható, hogy a szexuális élet kezdete is korábbra tolódik. Ennek köszönhetően a védőoltás felvétele elsősorban a nyolcadik osztályos, vagy középiskolás évei elején járó lányoknál ajánlott. Amikor bevezették a HPV-oltásokat, sokáig azért tartózkodott a szakma a használattól, mert felröppentek olyan információk, hogy más kontinenseken tapasztaltak negatív szövődményeket. Sikovanyecz János elmondta, már néhány éve alkalmazza a vakcinát, eddig még egyetlen súlyosabb hatással sem találkozott, és nem is hallott ilyenről a környezetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.