Gazdaság

Havi másfélezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő

Havi másfélezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő

2012. június 27., szerda
Havi másfélezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő

Havonta 1.500, idén összesen 8 ezer, jövőre 7 ezer, míg 2014-ben 10 ezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Ha a felajánlott lakások száma ennél több, sorrend alapján döntenek a vásárlásról - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent, szerdától hatályos kormányrendelet.

A sorrendbe állításnál szempont a háztartásban élő, családi pótlékra jogosult gyerekek száma, a közös háztartásban élők száma, továbbá a banki követelés és a lakás forgalmi értékének aránya. A Nemzeti Eszközkezelő csak azt a lakást vásárolja meg, amelyben lakik legalább egy, családi pótlékra jogosult gyerek, és a háztartás egyik tagja aktív korú ellátásban, vagy lakásfenntartási támogatásban részesül. A megvásárolt lakás - amelyben a korábbi tulajdonos lakhat továbbra is - havi lakbére, a bankkal kötött szerződéskor meghatározott forgalmi érték 1,5 százalékának az egytizenketted része. Így ha a lakás vásárláskor 10 millió forintot ért, akkor a lakbér havi 12.500 forint lesz. Ezt évente, az előző évi inflációval növeli az eszközkezelő. A rendelet szól a felmondásról is, amelyre három havi lakbér elmaradáskor kerülhet sor. Ha a közös költséggel tartozik a bérlő, akkor a társasház szabályzata szerint kell felszólítani, majd ha erre sem fizet, akkor jöhet a felmondás. A lakás kiürítéséről az eszközkezelő gondoskodik. A Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokat a MÁV Ingatlankezelő Kft. kezeli. Itt lehet bejelenteni a hibákat, amelyeket kijavíttat, helyszíni ellenőrzést tart, és részt vesz a társasházi közgyűléseken is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.