Kultúra

Egy tömeggyilkos öregkora – könyv Sztálinról + FOTÓK

Egy tömeggyilkos öregkora – könyv Sztálinról + FOTÓK

2012. június 7., csütörtök
Egy tömeggyilkos öregkora – könyv Sztálinról + FOTÓK

Sztálin időskoráról szól az a könyv, amit Kun Miklós történész mutatott be a legutóbbi Polgári Estéken, ahol megtudhattuk azt is, hogy mennyi álmatlan éjszakát okozott a véreskezű zsarnok életével foglalkozni.

Az esten közel száz érdeklődő előtt mesélt a Sztálin alkonya című mű szerzője a korszakról, az egykori Szovjetunióról, Oroszországról és saját életéről is. Többször elhangzott, hogy

Sztálint

Magyarország különösképpen nem érdekelte, így az is csak legenda, hogy

Horthy Miklós

kormányzó Sztálinnak köszönheti, hogy nem minősítették háborús bűnössé. Viszont

Rákosi

és a szovjet diktátor között azért volt egy titkos rádió-összeköttetés, és például a Rajk-pert az ellenőrzése alatt tartotta Sztálin, utasításokat is adott. A történész beszélt arról is, hogy létezik még Oroszországban egyfajta Sztálin-kultusz, az orosz tévékben heti rendszerességgel vetítenek még mindig abban a korban készült vagy épp a zsarnokról szóló filmeket. Azt viszont ő sem tudta biztosan megmondani, hogy ez az egyfajta agymosás következménye, vagy valójában sokan tisztelik és szeretik még.

„A hetvenes évek elején kutattam Moszkvában 19. századi orosz külpolitika témakörében, mikor megismerkedtem egy nagyon idős újságíróval, aki Sztálint személyesen is ismerte. A Sztálin-családban lakott, amolyan pótgyerekként, és azt mondta nekem akkor, annyit hazudnak erről az emberről, hogy egyszer érdemes lenne megírni róla egy könyvet, például nekem, némi távolságtartással, külföldről. Akkor csak nevettem rajta, de a rendszerváltáskor megnyíltak a levéltárak, és az elsők között voltam, aki végigpásztáztam Sztálinról fellelhető iratokat. Tíz évvel ezelőtt jelent meg az első könyvem róla, az Ismeretlen Sztálin címmel, majd ezt követte egy angol nyelvű kötet, és mint egy történelmi-lélektani kollázsként született az időskorú Sztálint – 1944-1950 közötti időszakot – bemutató Sztálin alkonya könyvem, melynek külön érdekessége, hogy 400 kép van benne, melyből 100 eddig még publikálatlan” – mesélt Sztálinnal való „kapcsolatának” történetéről Kun Miklós.

„Sztálin nem ereszt”

Úgy gondolta, pihen kicsit, elhagyja a témát, de Sztálin nem ereszti - fogalmazott a szakember. „A könyvem végén Martonyi János feldobott egy magas labdát, miszerint a Hitler-Sztálin paktumot és körülményeit is fel kellene dolgozni, úgyhogy lehet, születni fog majd egy újabb Sztálin-kötet is. Bár sok álmatlan éjszakám volt, mikor ezt írtam, hiszen annyi véres tett fűződik a diktátor nevéhez, hogy bizonyos részeket lelkileg is fel kellett dolgoznom. Ez az ember Hitlerrel együtt talán a 20 század legvisszataszítóbb alakja” – beszélt a diktátor jelleméről a történész hozzátéve, hogy a források, a legtöbb tény, magyarázat közismert erről az emberről, a baj csak az, hogy különbözőek a hozzáállások. „Magyarországon is bizonyos körökben elterjedt az a gondolkodás, hogy bár Sztálin is gyilkolt embereket, na de mégsem olyan, mint Hitler, mégiscsak az antifasiszta koalíció egyik irányítója volt. Pedig Sztálin másokkal együtt 7 millió ukránt irtott ki, ebből 3 millió gyereket. A kolhozok idején a parasztok úgy pusztultak, mint a legyek, iszonyatos az is, ahogy a saját környezetében végezte a tisztogatásokat, de egész Kelet-Európát irányította a Kremlből, vezényelte a koncepciós pereket, kivégzéseket. Úgy gondolom, hogy e korszak két diktátora bár máshol emelkedett fel, különböző doktrínákhoz csatlakozott, mégis mindkét személy nagyjából ugyan olyan véreskezű zsarnok volt, egyik nem volt jobb, mint a másik, csak más történelmi körülmények közt működtek” – szögezte le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.