Gazdaság

Csaknem 35 milliárdból gazdálkodhatnak jövőre az egyházak

Csaknem 35 milliárdból gazdálkodhatnak jövőre az egyházak

2012. június 15., péntek
Csaknem 35 milliárdból gazdálkodhatnak jövőre az egyházak

Összesen 34 milliárd 980 millió forintból gazdálkodhatnak jövőre az egyházak, ha megszavazza a parlament a 2013-as költségvetési törvényjavaslatot - olvasható ki a péntek este az Országgyűlés honlapjára felkerült költségvetési előterjesztésből.

A legnagyobb tétel most is, mint minden évben, az államtól az egyházaknak át nem adott ingatlanok utáni járadék (az úgynevezett örökjáradék, amely évről évre törvényi szabályozás alapján követi az inflációt), ez a tervek szerint 16 milliárd 950 millió forintot tesz ki. Szintén nagy tétel a tervezetben - a tradíciókat követve - az egyházi alapintézmény-működés, illetve a személyi jövedelemadó felajánlások állami kiegészítésének kategóriája, ami 10 milliárd 580 millió forintot jelent. Harmadik a sorban a hittanoktatás támogatása, 3 milliárd 100 millió forinttal. Az 5 ezer lakosnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek - mint eddig is - külön támogatásban részesülnek, jövedelempótlékukra 1 milliárd 600 millió forintot szán a kormányzat jövőre. Szintén több mint 1 milliárdot biztosítanának a büdzsében az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra. Egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására a tervezet szerint 750 millió, egyházi oktatási programokra (templom és iskola), a hátrányos helyzetű kistelepülések felzárkózására, ezen belül egyházi komplex programok támogatására (Testi és lelki kenyér program), valamint egyházi szórványprogramokra 200-200 millió forint jut. Ezenkívül az egyházi kulturális programok támogatása 50 millió forintot fordítanának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.