Közélet

A hőség miatti fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek a mentők

A hőség miatti fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek a mentők

2012. június 21., csütörtök
A hőség miatti fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek a mentők

A fülledt melegben fokozódhatnak a kockázati csoportba tartozók panaszai - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Mentőszolgálat országszerte 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben, ami csaknem 1800 mentődolgozó szolgálatát jelenti - tájékoztatott

Győrfi Pál

. Kifejtette: a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön az ország nagy részén fülledtté válik a levegő. Emiatt az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak. A mentők azt tanácsolják, hogy azok, akik nehezen viselik a kánikulát, a fülledt meleget, lehetőleg árnyékos, hűvös helyen töltsék a napot, ezzel együtt megfelelő mennyiségű folyadék - ásványvíz vagy tea - fogyasztásával és gyakori zuhanyozással előzzék meg az esetleges rosszullétet. Emellett a déli órákban rendkívül erős UV-sugárzás várható, ezért azt javasolják, hogy a szabadban tartózkodók a bőrüket és a fejüket is védjék a káros sugárzástól. A fej felmelegedése esetén fennáll a napszúrás veszélye. Győrfi Pál arra is kitért, hogy rosszullét esetén a legjobb elsősegélyt a fektetés jelenti, hiszen a vérkeringés így általában hamar rendeződik. Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. Csütörtökön ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord.

Csonka Tamás

, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön napközben 37 Celsius-fok is lehet, s extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható. A kánikula péntek reggelig marad, a Dunántúlon már kevésbé lesz meleg, majd a hidegfront eljut az ország középső részébe. A hőmérséklet 7-8 Celsius-fokkal csökken majd. A meteorológiai szolgálat a hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki az ország legnagyobb részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.