Sport

2012 kilométer Londonig - Bozsó Istvánék elindultak + FOTÓK

2012 kilométer Londonig - Bozsó Istvánék elindultak + FOTÓK

2012. június 29., péntek
2012 kilométer Londonig - Bozsó Istvánék elindultak + FOTÓK

Péntek reggel 9 óra után neki vágott 2012 kilométeres útjának Londonba Bozsó István az EDF Démász mozgássérült munkatársa, aki immár hatodik olimpiájára kerekezik.

A kihívásoktól vissza nem riadó

Bozsó István

két útitársával,

Czimbalmos Zsolttal

és

Makra Csabával

vágott neki Londonnak az újszegedi Napfényfürdő előtti időkapszulától indulva. Mint elhangzott, az idei londoni nyári játékok szervezésénél kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság és a környezetvédelem, s az EDF mint a londoni olimpia és paralimpia hivatalos áramszolgáltatója is ezt a zöldszemlélet tartja szem előtt. A fenntarthatóság elveinek elkötelezett híve Bozsó István munkatársuk is, aki két sporttársával autós kíséret nélkül, sátorral, hálózsákkal és élelemmel felpakolva, szimbolikusan 2012 kilométeres kerekezés után tervezi a célba érkezést az olimpiai játékok helyszínére. "Másfél-két évet készültünk erre a túrára. Csabával ez a negyedik, Zsolttal pedig a harmadik közös ötkarikás utunk, nélkülük nem gurulna előrébb ez a vállalkozás" - méltatta társai szerepét Bozsó István. Mint hozzátette, Makra Csaba a "tökéletes katona, aki nem iszik, nem alszik csak teker", Czimbalmos Zsolt pedig a technikai szakember, aki a feltuningolt 20 kilogrammos, ám alaposan megpakolt drótszamarak karbantartásáról gondoskodik. Utóbbi hozzátette, az eddigi alkalmakkor általában nem voltak komolyabb műszaki gondjaik, mindössze ő maga kellett megküzdjön három defekttel a 2004-es athéni túra során. Talán legkalandosabb útjuk kétségkívül a 2008-as pekingi ötkarikás tekerés volt, amikor bizony sokszáz kilométeren keresztül a civilizációtól távol kellett haladniuk, s nyelvi nehézségeik is adódtak. "Ilyenkor kézzel-lábbal kommunikálunk, ha kell. Egyébként nincs megállás, addig megyünk, míg szállást és élelmet nem találunk" - jellemezte a spártai viszonyok miatt néha Bear Grylls-i túlélőpróbának tűnő utakat a "tökéletes katona", Makra Csaba. Hozzátette, szoktak magyarokkal is találkozni útjuk során. "A szentesi testnevelőtanár

Cseuz László

hozzánk hasonlóan idén is nekivág az olimpiának, neki is a hatodik túrája ez, a különbség annyi, hogy ő a visszautat is így teszi meg. A jövőben, a következő olimpián mi is szeretnénk így tervezni, ám sok külső tényező és kötelezettség, mint munka, szabadságolás közbeszólhat."

A csapat az itthoniakkal mobiltelefonon és a náluk lévő laptop révén interneten keresztül is tartja majd a kapcsolatot, s kalandjaikat a 2012london.blog.hu oldalon keresztül is követhetik az érdeklődők. A csapatvezető elmondta még, külön megtiszteltetés érte azzal, hogy egyike lesz annak a 70 főből álló EDF-es munkavállalói csapatnak, akik a londoni olimpiai stadionig tartó váltófutás során futhat az EDF által tervezett és kivitelezett olimpiai fáklyával. Erre július 24-én kerül sor és Nyugat-Londonban lesz az a szakasz, melyet Bozsó István fut, aki ráadásul az olimpia után megkapja a sportrelikviát, melyet az EDF Démász székházában fognak kiállítani. A kerekes hármas végezetül bemutatta jegyeit is az ötkarikás játékok kenudöntőire, ahol jó eséllyel szurkolhatnak Vajda Attilának, az EDF Démász Szegedi VE versenyzőjének második olimpiai bajnoki címe megszerzéséhez. A biciklis trió a sajtótájékoztatót követően a családtagok, barátok, munkatársak "Jó hátszelet!" felkiáltásától és tapsától kísérve 9 óra után nyeregre kapott, hogy teljesítse 2012 kilométeres küldetését a 2012-es nyári olimpiai játékokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.