Közélet

Réthelyi leköszön - bővül a Nefmi feladatköre

Réthelyi leköszön - bővül a Nefmi feladatköre

2012. május 5., szombat
Réthelyi leköszön - bővül a Nefmi feladatköre

Réthelyi Miklós leköszönő nemzeti erőforrás minisztert jó érzéssel tölti el, hogy bár korábban sokat támadták a minisztériumot, mondván, túl nagy területet fog át, a tárca - mint az MTI-nek szombaton adott interjúban elmondta - nemcsak megmarad, hanem feladatai bővülnek a társadalmi felzárkózás ügyével és az egyházakkal való együttműködéssel.

A miniszter az MTI-nek nyilatkozva felidézte: a kormányalakítás óta nagyon sok kritika érte a minisztériumot, azt kifogásolva, hogy a működése áttekinthetetlen és kezelhetetlen. Ezzel kapcsolatban különböző elképzelések is napvilágot láttak, hogy a tárca milyen csoportosításban működne jobban. Mint

Réthelyi Miklós

elmondta, már 2010 nyarán felvetődött, hogy a felzárkózás területének is a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában (Nefmi) lenne a helye. Hasonló a helyzet az egyházakkal is, hiszen azoknak iskolái, kórházai, szociális és kulturális intézményei egyaránt vannak, így a szoros együttműködés révén hatékonyabbá válhat a kormányzati munka - mondta a miniszter. A kormány számára a Nefmi az indulástól kezdve kiemelt minisztérium volt, az pedig, hogy további területekért felel a jövőben, azt igazolja, hogy a tárca hatékonyan működött az elmúlt két évben és működik jelenleg is - hangsúlyozta Réthelyi Miklós. A miniszter a legnagyobb eredmények közé sorolta a minisztériumnak - azon belül a szociális államtitkárságnak - a család jelentőségének növeléséért végzett munkáját. Mint Réthelyi Miklós megjegyezte: az ország uniós soros elnöksége révén pedig Európa-szerte is hangsúlyos szerepet kapott a család, a generációk közötti kapcsolattartás, valamint a demográfiai problémák kezelése. Ezenfelül jelentős lépésnek nevezte a dohányzás visszaszorításáért tett intézkedéseket, amelyekért - mint mondta - az egészségügyi államtitkárságnak komoly harcot kellett vívnia. Pedig ennek haszna ha nem is féléven belül, de rövidesen látható lesz az egészségügyi statisztikák változásában - jelentette ki a miniszter. Hasonlóan sikerként könyvelte el azt is, hogy miután az iskoláztatási támogatást összekötötték az iskolába járással, a 16 év alatti korosztályban lényegesen csökkent az iskolakerülők száma. Voltak ugyanakkor nehéz helyzetek is az elmúlt két évben, amikor a Nefmi államtitkárainak meg kellett vívniuk küzdelmeiket saját elképzeléseikért - mondta Réthelyi Miklós.

Szócska Miklós

egészségügyi és

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkárnak például sokszor kellett kritikus kérdésekben kiállniuk a parlamentben, valamint az országot járva szakmai, illetve lakossági fórumokon is - közölte. Kitért arra is, hogy a Nefminek foglalkoznia kellett olyan visszaéléssel is, mint a rokkantsági kedvezményekkel visszaélés egyes helyeken, amelyről a tárca is a sajtóból értesült. Többi között ezért is volt szükség a rokkantnyugdíjas-rendszer felülvizsgálatára, de hasonló elvek miatt szigorították a gyógyszerfelírási szabályokat is. A leköszönő miniszter a jövőjéről szólva azt mondta: szívesen visszatérne korábbi munkahelyére, a Semmelweis Egyetemre, ahol jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. Ugyanakkor azt is reméli, hogy más módon, de a továbbiakban is lehetősége lesz arra, hogy az elmúlt kétéves kormányzati tapasztalatát a kormány érdekében a jövőben is kamatoztathassa - mondta Réthelyi Miklós.

Szijjártó Péter

, a kormányfő szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a tárca új vezetőjének

Balog Zoltán

társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel

Orbán Viktor

miniszterelnök. A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt. Balog Zoltán a miniszteri jelölését nagy megtiszteltetésnek nevezte, a megbízatást elvállalta. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Balog Zoltán azt írta: terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.