Közélet

Megnyitották a katasztrófavédelmi egészségközpontot + FOTÓK

Megnyitották a katasztrófavédelmi egészségközpontot + FOTÓK

2012. május 3., csütörtök
Megnyitották a katasztrófavédelmi egészségközpontot + FOTÓK

Szegeden a Napos úti tűzoltólaktanyában ünnepélyes keretek között nyitották meg azt az egészségügyi központot, melyben a régió katasztrófavédelmi igazgatóságához tartozó dolgozók egészségügyi szűrését, ellátását valamint pszichológiai vizsgálatát is el tudják végezni.

A Katasztrófavédelem Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központjának megnyitását a megváltozott szervezeti struktúra tette szükségessé. A Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon kialakított rendelőkomplexum a negyedik az országban. Már működik a Győr-Moson-Sopron megyei, a kaposvári, a budapesti rendelő és a szegedi után hamarosan Debrecenben is megnyitnak egyet.

Járóbeteg-szakellátástól a pszichológiai segítségig

Az állomány eddigi régiós ellátását más egészségügyi intézményekben, illetve a rendőrségi rendelőkben tudták megoldani. A megnövekedett állományi létszám miatt szükség volt ezekre a régiós központokra. Itt a szűrő- és munka-alkalmassági vizsgálatok elvégzésére, a védőoltások felvételére, valamint a katasztrófa- és krízishelyzetekben fellépő pszichológusi segítségre van lehetőség. A rendelőben állandó jelleggel egy orvos, egy pszichológus, valamint egy szakasszisztens fogadja a katasztrófavédelmi állomány dolgozóit.

Megváltozott nyugdíjkorhatár

„A katasztrófavédelemben résztvevők számára a fokozott fizikai és pszichikai terhelés, valamint a megváltozott nyugdíjkorhatár nagyobb odafigyelést igényel” – mondta el portálunknak Bittman Tibor tűzoltó ezredes, a BM OKF Humán Szolgálatának vezetője. „Az új szervezetként megalakult Katasztrófavédelem tizenegyezer fővel kezdte meg a működését. Ez a létszám teljesen más humán gondoskodást igényel, ami szükségessé tette az egészségügyi és pszichológiai központjaink létrehozására”. Több hasonló központ létrehozását is tervezik – az anyagi és fejlesztési lehetőségek függvényében –, hogy a megnövekedett létszám kívánalmainak eleget tudjanak tenni. Így minden megyében a tűzoltólaktanyák felújítása során – mellyel évtizedes lemaradást hoznak be – már minden megyében kialakítanak ilyen központokat.

KINCS a katasztrófavédők érdekében

A katasztrófavédelmi krízishelyzetekben a dolgozók fokozott pszichikai megterhelés alatt állnak, ezért nagyon fontos számukra, hogy gyorsan és szakszerűen megtörténhessen a megfelelő szakorvosi, szakemberi segítség nyújtása. „Ezekben a központokban dolgozó pszichológus kollégák végzik a katasztrófahelyzetekben a dolgozók pszichológiai ellátását” – emelte ki Szomolányi Gábor tűzoltó alezredes, a BM OKF vezető főorvosa. „Tavaly jött létre a Krízis Intervenciós Csoport, a KINCS, mely hivatásos katasztrófavédelmi pszichológusokból és önkéntesen jelentkezett orvosokból áll. Ők a főigazgatóság által riasztva a helyszínen az állományt, illetve akár a civileket is segíteni tudják a krízishelyzetben.” A megemelkedett nyugdíjkorhatár miatt a fokozott fizikai megterhelés hatására a dolgozók szervezet is jobban elhasználódik. Az egészségügyi központban elvégzett vizsgálatokkal a 45-50 éves korban már észlelhető mozgásszervi megbetegedések, a magas vérnyomás, a látásmegváltozás felismerése végezhető el. Megfelelő életmóddal, illetve szakorvosi kezelésekkel így tovább nyújtható az az idő, amíg a katasztrófavédelemben dolgozók a hivatásukban maradhatnak. Abban az esetben, ha a megváltozott munkaképesség már nem teszi lehetővé az aktív szolgálatot, 60 éves kortól kérheti a dolgozó a könnyített szolgálatot, illetve 52 éves kor felett, 25 éves szolgálat után is igénybeveheti ezt. Ilyenkor más munkakörbe vezénylik, ahol még mindig a hivatásában dolgozhat, nem kell a pályát elhagynia, nem kényszerül más munkát keresnie.

Fiatal a megyei állomány

A megyei állomány 34,7 éves átlagéletkorával a legfiatalabbnak mondható az országban. Ez lehetőséget ad a továbbiakban a megfelelő életpályamodell kidolgozására is. „Mindkét fél számára érdemes hosszabb időt eltölteni a szolgálatban” – hangsúlyozta Szatmári Imre ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. „A korábbi rendszerben a legtapasztaltabb, legnagyobb szaktudással rendelkező kollégák hagytak itt bennünket. Most nagy szükségünk van arra, hogy a tapasztalatot folyamatosan át tudják adni a következő generációnak. Itt pedig egy megfelelő életpályamodellel stabil munkahelyet, szociális ellátást tudunk a számukra biztosítani.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.