Kultúra

A könyv egyedi ruhája - könyvkötészeti kiállítás a Kapcában + FOTÓK

A könyv egyedi ruhája - könyvkötészeti kiállítás a Kapcában + FOTÓK

2012. május 21., hétfő
A könyv egyedi ruhája - könyvkötészeti kiállítás a Kapcában + FOTÓK

Könyvkötészeti kiállítás nyílt az Alsóvárosi Kultúrházban. Bakai Beáta mesterkönyvkötő kézzel művel csodákat a könyvekkel és dobozokkal, mint megtudtuk, az egyedi igények növekedésével talán a kézi könyvkötészet is virágzásnak indulhat.

Bőrkötéses könyv, igényes dobozok és persze számos fotó - a tárlaton szinte minden méretben találunk kézzel kötött könyvet.

Bakai Beáta (felső képünkön jobbra)

egyéni vállalkozó műhelyében régi könyveket kötnek újra, különböző alkalmakra díszdobozokat, esküvőkre albumokat készítenek, valamint portfóliókat saját kérésre, egyedi elképzelés alapján. Talán nem gondolnánk, de a régi szerszámokat mind a mai napig használják, mint Bakai Beáta mondta, bevált módszer. A mesterkönyvkötész úgy fogalmazott, a kiállítás célja, hogy az emberek megtudják, hogy Szegeden van ilyen könyvkötészet is, és közelebbről megismerkedjenek vele.

Kézműves munka

Többnyire papírral, bőrrel és vászonnal dolgoznak. Mint megtudtuk, keresett a kézi kötészet: a folyóiratkötés és diplomamunkák mellett az iskolákban ma divatos szép albumokkal is megkeresik őket, nem is beszélve az olyan időtálló, igényes kivitelezésű dobozokról, amelyek magukban is ajándékoknak számítanak. Bakai Beáta mestersége az első pillanattól kezdve kézműves munka, maguk varrják a kötést, a bőrön levő "dombornyomásokat" is saját kezűleg alakítják ki - mutatta a keresztet saját Bibliáján a könyvkötő. Nem meglepő talán ezek után, hogy nagyon időigényes munkáról van szó, átlagosan négy-öt óra alatt kap "ruhát" egy-egy könyv, de Bakai Beáta kezünkbe adott egy fekete bőrkötéses darabot is, ami hat-hét órát vett igénybe - tapintása rendkívül finom, kecskebőrből készült.

Van bőr a könyvén

És apropó, kecskebőr, milyen bőr is lehet alkalmas könyvkötésre? Természetesen vannak kimondottan könyvkötészeti bőrök - kötőjétől, illetve vevői kívánságtól függ, milyet alkalmaznak. Általánosságban szólva a marhabőr vastag, nem alkalmas kötészeti célra, Bakai Beáta a juh- és kecskebőrt favorizálja. Azt is megtudtuk, hogy disznóbőrrel is be lehet ugyan "borítani" a könyvet, de a mesterkönyvkötész ezt nem kedveli különösebben, hiszen nem szép egyenletes, és könnyen sérül. Míg az iparművészek egy része gyakorta panaszkodik, hogy mestersége nem talál befogadóra, Bakai Beáta optimista, mint mondta, úgy tűnik, egyre jobban divatba fog jönni a kézi kötészet, mert az egyedit keresik az emberek - szériában ma már mindent gyártanak...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.