/

Katasztrófavédelmi vetélkedő a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az általános iskolások számára rendezett katasztrófavédelmi versenysorozat megyei fordulóját tartották meg a Szegedi Vadasparkban, ahol a nebulóknak két korcsoportban kellett tudásukról számot adniuk, a két nyertes csapat pedig az országos döntőben képviselheti majd Csongrád megyét.

„A katasztrófa sajnos nem ismer sem határokat, sem korosztályokat” – hangsúlyozta Szatmári Imre tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. „Nagyon fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek azokkal a veszélyforrásokkal, melyekkel naponta találkoznak.”

Már az általános iskolások számára is fontos, hogy képesek legyenek megfelelően reagálni, és ha esetleg kell, akkor tudjanak segítséget is nyújtani. Ennek a versenynek is voltak olyan feladatai, melyek elsősorban a segítségnyújtásról szóltak, hiszen az elsősegély, a tűzoltás bizonyos része olyan, amit a már a gyerekek meg tudnak oldani.

Tűz, víz, baleset

no images were found

„A verseny célja az volt, hogy a gyerekek már ebben a korban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően megtanulják azokat a szabályokat és mozzanatokat, melyekkel adott esetben ők is részt tudnak venni a katasztrófák elhárításában” – emelte ki a vetélkedő fontosságát Nagy-György Attila tűzoltó őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lakosságfelkészítési mentora.
A több témakörre – elmélet, tűzvédelem, polgárivédelem, elsősegélynyújtás, az információáramlás és a biztonságos környezet – osztott vetélkedő első állomásán a gyerekeknek egy tűzoltóautóból indulva, valódi tűzoltóruhát kellett felvenniük és egy tömlőt kellett összeszerelniük. Az így felkészült csapatnak a vízsugarat egy adott célba kellett eljuttatniuk.

A második pályán a veszélyes anyagokkal kapcsolatos narancssárga, úgynevezett bárcákat kellett felismerniük, amelyeket egy mászóházból kellett a tanulóknak lehozniuk. Itt különböző tűzveszélyes, maró, illetve robbanásveszélyes jelzéseket kellett felismerni és kiválasztani. A harmadik állomáson már egy elméleti és egy gyakorlati feladat kombinációjával küzdöttek meg az ifjú katasztrófavédők: egy rövid kúszás-mászás után jutottak el a több mint hatvan kérdéses tesztfeladathoz, mely a verseny összes témaköréből tartalmazott kérdéseket.

A legfontosabb az információáramlás

no images were found

Az idei vetélkedőn újdonság volt a négyes állomás, ahol a katasztrófahelyzetben a legfontosabbat, a gyors és pontos, de legfőképp határozott információáramlást kellett begyakorolniuk a versenyzőknek. Mindeközben homokzsákot kellett rakniuk, különböző színű tárgyakat tettek a megfelelő helyre, és mindezt néha még gázálarcban is végre kellett hajtaniuk.

Az ötödik állomáson már a biztonságos, mindennapi környezet kérdésköre került terítékre. Itt a gyerekek parkőrként, vagy épp erdőtulajdonosként plakátot készítettek, mellyel figyelmeztették az arra járókat a szabadtéri tűzgyújtás szabályaira és veszélyeire. Be kellett mutatniuk továbbá a biztonságos élővizes fürdőzés szabályait, illetve egy szabályos tábortüzet is el kellett készíteniük. És hogy az agy is meg legyen „mozgatva”, megadott szavakból még egy kis verset is faragtak a nebulók, melyben újra felbukkantak a katasztrófahelyzetekre leginkább jellemző helyzetek. Az elsősegélynyújtásnál pedig már – az alapvető szabályokat betartva – szinte igazi nyílt sebeket, csonttörést kellett megfelelően ellátniuk a versenyzőknek.

Vadasparki együttműködés az „egyenruhásokkal”

no images were found

„Mindenképpen fontos, hogy ilyen rendezvényeknek is otthont adjunk” – mondta el portálunknak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. „A rendőrséggel kezdődtek el ezek az együttműködések, így bűnmegelőzési és közlekedési versenyt is tartanak nálunk. Ezt a kapcsolatot kiterjesztve a hétvégén a NAV pénzügyőrei tartottak nálunk látványos bemutatót, most pedig a katasztrófavédelmi igazgatóság versenyének megyei fordulóján vehettek részt a gyerekek.”
A versenyek mellett persze az egyes szervezeteknek a családi napjait, különleges bemutatóit is szívesen látják a vadaspark munkatársai, hiszen itt jó levegőn, csodálatos környezetben tudnak egy-egy napot eltölteni akár játékos feladatokkal, akár csak egy sétával. Persze az „egyenruhások” is szívesen viszonozzák a vendéglátást, és egyre több állatot fogadnak jelképesen örökbe.

no images were found

Előző sztori

Jégeső zúdult Vásárhelyre + FOTÓK

Következő sztori

Csütörtökön egyeztet a Fidesz a KRESZ-módosításról