Közélet

Katasztrófavédelmi vetélkedő a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Katasztrófavédelmi vetélkedő a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2012. május 7., hétfő
Katasztrófavédelmi vetélkedő a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Az általános iskolások számára rendezett katasztrófavédelmi versenysorozat megyei fordulóját tartották meg a Szegedi Vadasparkban, ahol a nebulóknak két korcsoportban kellett tudásukról számot adniuk, a két nyertes csapat pedig az országos döntőben képviselheti majd Csongrád megyét.

„A katasztrófa sajnos nem ismer sem határokat, sem korosztályokat” – hangsúlyozta

Szatmári Imre

tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. „Nagyon fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek azokkal a veszélyforrásokkal, melyekkel naponta találkoznak.” Már az általános iskolások számára is fontos, hogy képesek legyenek megfelelően reagálni, és ha esetleg kell, akkor tudjanak segítséget is nyújtani. Ennek a versenynek is voltak olyan feladatai, melyek elsősorban a segítségnyújtásról szóltak, hiszen az elsősegély, a tűzoltás bizonyos része olyan, amit a már a gyerekek meg tudnak oldani.

Tűz, víz, baleset

„A verseny célja az volt, hogy a gyerekek már ebben a korban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően megtanulják azokat a szabályokat és mozzanatokat, melyekkel adott esetben ők is részt tudnak venni a katasztrófák elhárításában” – emelte ki a vetélkedő fontosságát Nagy-György Attila tűzoltó őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lakosságfelkészítési mentora. A több témakörre – elmélet, tűzvédelem, polgárivédelem, elsősegélynyújtás, az információáramlás és a biztonságos környezet – osztott vetélkedő első állomásán a gyerekeknek egy tűzoltóautóból indulva, valódi tűzoltóruhát kellett felvenniük és egy tömlőt kellett összeszerelniük. Az így felkészült csapatnak a vízsugarat egy adott célba kellett eljuttatniuk. A második pályán a veszélyes anyagokkal kapcsolatos narancssárga, úgynevezett bárcákat kellett felismerniük, amelyeket egy mászóházból kellett a tanulóknak lehozniuk. Itt különböző tűzveszélyes, maró, illetve robbanásveszélyes jelzéseket kellett felismerni és kiválasztani. A harmadik állomáson már egy elméleti és egy gyakorlati feladat kombinációjával küzdöttek meg az ifjú katasztrófavédők: egy rövid kúszás-mászás után jutottak el a több mint hatvan kérdéses tesztfeladathoz, mely a verseny összes témaköréből tartalmazott kérdéseket.

A legfontosabb az információáramlás

Az idei vetélkedőn újdonság volt a négyes állomás, ahol a katasztrófahelyzetben a legfontosabbat, a gyors és pontos, de legfőképp határozott információáramlást kellett begyakorolniuk a versenyzőknek. Mindeközben homokzsákot kellett rakniuk, különböző színű tárgyakat tettek a megfelelő helyre, és mindezt néha még gázálarcban is végre kellett hajtaniuk. Az ötödik állomáson már a biztonságos, mindennapi környezet kérdésköre került terítékre. Itt a gyerekek parkőrként, vagy épp erdőtulajdonosként plakátot készítettek, mellyel figyelmeztették az arra járókat a szabadtéri tűzgyújtás szabályaira és veszélyeire. Be kellett mutatniuk továbbá a biztonságos élővizes fürdőzés szabályait, illetve egy szabályos tábortüzet is el kellett készíteniük. És hogy az agy is meg legyen „mozgatva”, megadott szavakból még egy kis verset is faragtak a nebulók, melyben újra felbukkantak a katasztrófahelyzetekre leginkább jellemző helyzetek. Az elsősegélynyújtásnál pedig már – az alapvető szabályokat betartva – szinte igazi nyílt sebeket, csonttörést kellett megfelelően ellátniuk a versenyzőknek.

Vadasparki együttműködés az „egyenruhásokkal”

„Mindenképpen fontos, hogy ilyen rendezvényeknek is otthont adjunk” – mondta el portálunknak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. „A rendőrséggel kezdődtek el ezek az együttműködések, így bűnmegelőzési és közlekedési versenyt is tartanak nálunk. Ezt a kapcsolatot kiterjesztve a hétvégén a NAV pénzügyőrei tartottak nálunk látványos bemutatót, most pedig a katasztrófavédelmi igazgatóság versenyének megyei fordulóján vehettek részt a gyerekek.” A versenyek mellett persze az egyes szervezeteknek a családi napjait, különleges bemutatóit is szívesen látják a vadaspark munkatársai, hiszen itt jó levegőn, csodálatos környezetben tudnak egy-egy napot eltölteni akár játékos feladatokkal, akár csak egy sétával. Persze az „egyenruhások” is szívesen viszonozzák a vendéglátást, és egyre több állatot fogadnak jelképesen örökbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.