Egyház

Gáncs Péter: Pünkösdkor az emberek újra megtanulhatnak örülni

Gáncs Péter: Pünkösdkor az emberek újra megtanulhatnak örülni

2012. május 27., vasárnap
Gáncs Péter: Pünkösdkor az emberek újra megtanulhatnak örülni

Pünkösd üzenetének az a lényege, hogy az emberek újra megtanulhatnak örülni; a kereszténység ekkor a Szentlélek eljövetelét ünnepli, amely kiűzi az ember szívéből a bizonytalanságot és a félelmet - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnapi prédikációjában Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

Az ünnepi liturgián a püspök igehirdetésében azt mondta, pünkösd arról is szól, hogy "Isten érthetően szól hozzánk", és lehet örülni annak, hogy újra esély van arra: egyik teremtmény megértheti a másikat, miután belátják, hogy "közös Atyánk van".

Gáncs Péter

szólt arról, hogy pünkösd üzenete a sokszínű gyülekezetnek szól, "ahol a különböző emberek találkoznak, és egymást meg tudják gazdagítani". Ezzel összefüggésben szólt arról is, hogy a Deák téri templomban sokszor külföldi hívek is hallgatják az istentiszteleteket. Az evangélikus elnök-püspök kiemelte, hogy "szükség van minden fiatalnak az idősekre és minden idősnek a fiatalokra". Tragédiának nevezte, hogy a társadalomban nem értik meg egymást a fiatalabb és az idősebb generációk, és a különböző bajok miatt egymást hibáztatják. Mint mondta, pünkösd a három fő ünnep közül talán a legkevésbé mozgatja meg a gyülekezet szélesebb tömegeit, vélhetően azért, mert a pünkösd csodája újra meg újra átélhető, megtapasztalható bárhol és bármikor, szemben a húsvét és a karácsony ünnepével. Gáncs Péter rámutatott: a Szentlélek segítségével "eszünkbe jut, amit Jézus mondott, és engedjük, hogy ő tanítson meg bennünket mindenre". Hangsúlyozta, "a pünkösdi lélek nem az extázis lelke, hanem az erőnek, szeretetnek, a józanságnak a lelke, aki egyfajta memóriafrissítést végez el bennünk". A Szentlélek az, "aki végigvezet minket a húsvéti értetlenségtől a pünkösdi megértésig, hitig" - mondta, hozzátéve, hogy húsvét után, Jézus halálával a tanítványokon "egyfajta dermedt félelem" lett úrrá, ami pedig "a Szentlélek kiárasztásával pünkösdkor eltűnt" belőlük, s ezután Péter apostol bizonyságot tett Krisztus feltámadásáról Jeruzsálem utcáin. Gáncs Péter kitért az ószövetségi Joel próféta szavaira is, miszerint "mielőtt az Úr visszajönne, minden esélyt megad, hogy az emberek visszatérjenek hozzá", mert "Isten szeretete túláradó", és ő az, aki "velünk van a világ végezetéig". Az istentisztelethez kapcsolódóan a következő hat évre beiktatták a Deák téri gyülekezet presbitériumát, képviselő-testületét, illetve két új tisztségviselőjét, valamint úrvacsorát osztottak. Pünkösdhétfő este a Deák téri evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak Gáncs Péter vezetésével, ezt a Jónás és Jézus rockoratórium bemutatója követi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.