Gazdaság

Folytatódott a lakásépítés csökkenése

Folytatódott a lakásépítés csökkenése

2012. május 3., csütörtök
Folytatódott a lakásépítés csökkenése

Idén az első negyedévben 2444 új lakás épült, 22,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH tájékoztatása szerint a kiadott 2146 lakásépítési engedély 10,5 százalékos csökkenést jelent 2011 első három hónapjához képest. Az év első három hónapjában folytatódtak a 2011 második felében tapasztalt tendenciák. Az építési engedélyek csökkenése továbbra is lassúbb, mint a befejezett építkezéseké, másrészt folytatódik a közép-magyarországi építkezések visszaesése. Egy évvel ezelőtt még Közép-Magyarországra koncentrálódott a lakásépítések csaknem kétharmada, és Budapesten volt a legkisebb mértékű az építések számának visszaesése. Az idei év első három hónapjában azonban Közép-Magyarországon figyelhető meg a legerőteljesebb csökkenés, ahol az egy évvel korábbihoz képest mintegy felére esett vissza a lakásépítés volumene, s az összes lakásnak csupán az egyharmada épült ebben a régióban - közölte a KSH. Budapesten a csökkenés még ennél is drasztikusabb: 65 százalékkal kevesebb lakás építését fejezték be, mint a tavalyi év első három hónapjában. A többi régióban átlagos vagy annál kisebb volt a visszaesés mértéke, illetve Észak-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a lakásépítések növekedését regisztrálta a KSH. A fővárosi építkezések jelentős visszaesése mellett a községekben átlagos mértékű, 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, a megyei jogú városokban viszont 41, a többi városban 5 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma. A kiadott új lakásépítési engedélyek számában 2012 első negyedévére már nem mutatkozott olyan jelentős csökkenés, mint a korábbi időszakokban, az egy évvel korábbi 51 százalékos csökkenéssel szemben a mostani 10,5 százalékos. A KSH közlése szerint folytatódott az építtetői kör összetételének kedvezőtlen változása: az új lakások 41 százalékát építették vállalkozások, míg egy évvel korábban 49 százalék volt az arány. Ezzel egyidejűleg a természetes személyek részaránya 57 százalék volt az előző év 50 százalékkal szemben. Az önkormányzatok gyakorlatilag nem építtettek lakást. Az adott időszakban használatba vett lakások átlagos alapterülete 97 négyzetméter volt, ami az egy évvel korábbihoz képest 4 négyzetméterrel növekedett. 2012 első három hónapjában 650 lakás szűnt meg, ami kétszer több, mint az előző év azonos időszakában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.