Egyetem

Új bariont fedeztek fel a nagy hadronütköztető segítségével

Új bariont fedeztek fel a nagy hadronütköztető segítségével

2012. április 30., hétfő
Új bariont fedeztek fel a nagy hadronütköztető segítségével

Új szubatomi részecskét, egy bariont, vagyis három kvarkból álló részecskét fedeztek fel a Zürichi Egyetem kutatói az Európai Nukleáris Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) segítségével.

A felfedezés a szakemberek szerint segít jobban megérteni az úgynevezett erős kölcsönhatást, amely egyike a természet alapvető kölcsönhatásainak. A kvarkok az ismert anyag legkisebb, elemi "építőkövei". Az Xiib névre keresztelt barion "egy könnyű és két nehéz kvarkból áll" - közölte a Zürichi Egyetem, amely szerint a most felfedezett bariont egy "u-kvark", egy "Szépség/Alsó", vagyis b-kvark és egy "Furcsa", vagyis s-kvark" alkotja. Az új szubatomi részecske "túl instabil" ahhoz, hogy közvetlenül megfigyelhető legyen, "elektromosan semleges", tömege egy lítium atoméhoz mérhető. A CERN szerint az új bariont egy másik kísérlet során fedezték fel a nagy hadronütköztető CMS detektorának segítségével.

Joe Incandela

fizikus a bejelentéskor elmondta, a szubatomi részecske létezését már sejtették, de "igazán komoly erőfeszítés és kísérleti munka volt megtalálni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.