Gazdaság

Multik nevelik a beszállítókat

Multik nevelik a beszállítókat

2012. április 11., szerda
Multik nevelik a beszállítókat

A magyar beszállítók "kibontakozásának záloga" abban rejlik, hogy a multik versenyképes vállalatokat nevelnek nálunk, amelyek utána önállóan kilépnek a világpiacra – jelentette ki a Magyar Hírlap szerdai számában közölt interjúban Becsey Zsolt, a miniszterelnök külgazdasági megbízottja.

A mintegy nyolcszázmillió eurós Mercedes-beruházás a magyar GDP 0,8 százaléka, amelyet a német gyár három év alatt pumpált a magyar gazdaságba.

Becsey Zsolt

szerint azonban ennél fontosabb, hogy itt prémiumgépkocsik gyártása folyik – szinte teljes mértékben exportra –, ami évente több milliárd forint helyi iparűzési adót hoz Kecskemétnek és évi több tízmilliárdos nagyságrendű bevételt az államkasszának. A magyar autógyárak nagyon nyereségesek, ezért nem meglepő, hogy a támogatási szerződésben vállalt 2500 fő helyett már most háromezer fős foglalkoztatással számolnak - mondta. A kormánytámogatásért cserébe a nagyberuházóknak együttműködési megállapodást kell kötniük arról, hogy aktívan együttműködnek a magyar hatóságokkal – elsősorban a HITA-val – abban, hogy a termelési értékláncukban minél több magyar vállalat kaphasson lehetőséget. Becsey Zsolt kifejtette: több ígéretes befektetési tárgyalás folyik más országokból is, amelyek egyenként több száz munkahely megteremtésével kecsegtetnek. Már a befejezéshez közeledik például Makón a Givaudan beruházása, elindult Nyíregyházán a Lego végleges letelepítésének folyamata, de a legtöbb beruházás a Magyarországon már letelepedett beruházók bővítéséhez kapcsolódik, ilyen például az Infineon ceglédi bővítése, a Bosch vagy a Knorr Bremse "több fronton megnyilvánuló igyekezete". A megbízott elmondta: tavaly a magyar nettó export több mint két százalékot adott a GDP növekedéséhez, e nélkül visszaesés lett volna. Ezen belül az ázsiai nettó export mérlege hárommilliárd eurót javult, vagyis a magyar gazdasági növekedés realizálása az ázsiai piacokon történt meg. "Sokan viccelődtek azon, hogy két éve elkezdtünk erőteljes gazdasági, diplomáciai lépésekkel az arab piac felé nyitni. Elég, ha csak annyit mondok, a magyar külkereskedelmi aktívum tíz év alatt a tízszeresére, mintegy kétmilliárd euróra nőtt ebben a viszonylatban" - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy a növekedés érvényes a magyar tulajdonú vállalatokra, így a kisvállalkozókra is, bár a szerződéses munkák terén még sok a tennivaló, a miniszteri szintű kapcsolatok azonban jelzik, hogy itt is felívelő szakasz következik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.