MIK: a levéltár megy, a múzeum még kérdéses

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A megyéktől a megyei intézményfenntartó központok (MIK) fenntartásába került közoktatási intézmények vezetői posztjára új pályázatot kell kiírni az előző eredménytelensége miatt. A megyei levéltárak már biztosan elkerülnek a MIK-ektől, a korábbi megyei múzeumok sorsa még kérdéses.

Április 15-i határidővel új pályázatot írnak ki egyes megyei intézményfenntartó központok fenntartásában működő közoktatási intézmények vezetői feladataira, a korábbi pályázatok ugyanis eredménytelenül zárultak kilenc megyében, többek között Csongrádban is. Ezen intézmények fölött a szakmai felügyeletet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) látja el, így annak vezetőit is a szakminiszter nevezi ki. Megyénkben ez kilenc oktatási intézményt érint.

Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője portálunkkal azt közölte, megyénkben nagy változás nem történt, hiszen korábban is azt javasolták, hogy a meglévő igazgatók július 31-éig lássák el feladatukat a folytonosság jegyében. „Összhangban a minisztérium döntésével új pályázatot írunk ki. Addig az időpontig, amíg elbírálják, de legkésőbb július utolsó napjáig a mostani igazgatók maradnak a hivatalukban, és viszik tovább az iskolákat” – tette hozzá.

Tápai szerint az ismételt pályázatok új lehetőséget is teremtenek a majdani indulóknak és a mostani igazgatóknak egyaránt. „Találgatni nem szeretnék a jelentkezők számát tekintve, de annak örülnék, ha minél többen pályáznának, mert ez esetben nagyobb lehetőségünk van arra, hogy egy igazán megfelelő, tartós, valóban jó döntés szülessen” – fogalmazott.

A MIK vezetője hangsúlyozta, olyan átalakítási folyamat zajlik, ami időt vesz igénybe, hiszen az adott intézményeknek ezalatt is folyamatosan kell működniük. „Örülünk, hogy ebben a folyamatban részt vehetünk, és azon vagyunk, hogy ez minél simábban és minél jobban valósuljon meg” – mondta.

A levéltárak már biztosan elválnak a MIK-től

A januárban felállított MIK-ekhez került megyei levéltárak irányításában biztosan változás lesz. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár március végén bejelentette, a kormány több minisztériummal közösen készítette elő a megyei levéltári intézményrendszer hatékony működtetésének új modelljét. A döntés értelmében a megyei levéltárak május elsejétől a nemzeti erőforrás miniszter irányítása alá kerülnek, május 31-i megszűnési dátummal a Magyar Országos Levéltár szervezetébe integrálódnak, melynek júniustól Magyar Nemzeti Levéltár lesz a neve. Az átadás-átvételt április végéig kell lebonyolítani.

A megyei közművelődési intézményekkel kapcsolatban viszont még nem született meg a végleges döntés. Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt közölte, két lehetőséget tartanak elképzelhetőnek, vagy a Nefmihez vagy a települési önkormányzatokhoz kerülne az irányítás, illetve egy vegyes rendszer kialakítására látja a legnagyobb esélyt a helyettes államtitkár.

Ezzel kapcsolatban Tápai Péter portálunknak elmondta, a több évtizede üzemelő rendszert a mai elvárásoknak megfelelően a minisztérium szeretné sokkal rugalmasabban, takarékosabban működtetni. Ezért is erősítette meg tisztségében a korábbi vezetőket Tápai. Ennek értelmében a Móra Ferenc Múzeumot továbbra is Fogas Ottó, a Csongrád Megyei Levéltárat Karol Biernacki, a Kisteleki Napsugár Otthont Berta Árpádné, míg a területi gyermekvédelmi feladatokat ellátó szervezetet Szügyi János vezeti továbbra is.

„Eddig is számítottunk rájuk, és ezután is fogunk, ezért ez volt a legjobb döntés. Látható, hogy egy központi szervezethez fognak tartozni valószínűleg, vagyis ismételten lesz egyfajta átadás-átvétel. Erre pedig a legalkalmasabb személy az, aki eddig is ismerte az adott intézményt, tehát a folytonosságnak itt most különösen nagy jelentősége van” – hangsúlyozta a MIK vezetője. Tápai hozzátette, a múzeum és a levéltár esetében szükséges a szakminiszter jóváhagyása is.

Előző sztori

A bölcsődéért is lehetne utalvánnyal fizetni

Következő sztori

Kosárlabda: egyre közelebb az élvonalhoz az ABCOM-Szeged