Bulvár

Újra ismeretterjesztő filmek a köztelevízióban

Újra ismeretterjesztő filmek a köztelevízióban

2012. március 13., kedd
Újra ismeretterjesztő filmek a köztelevízióban

Hamarosan új ismeretterjesztő filmekkel találkozhatnak a nézők a közszolgálati csatornák képernyőjén: az alkotókat több mint 155 millió forint pályázati támogatásban részesítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A pályázatot 2011 novemberében hirdették meg, azóta három szakaszban bírálták el. A zsűriben részt vettek a közszolgálati televíziók képviselői is. A csatornák ezen felül vállalták, hogy a pályázati támogatást kapott 16 alkotó filmjét műsorra is tűzik - tájékoztatta a Médiahatóság az MTI-t.

Lerner Balázs

Budapest Underground című munkája például a főváros izgalmas földalatti világába kalauzolja a nézőt. A kamera olyan helyekre enged bepillantást, ahová a hétköznapi ember csak ritkán jut el. A filmen feltárulnak a főváros alatt húzódó hatalmas barlangrendszer páratlan természeti képződményei, és az ember alkotta földalatti létesítmények titkai. A Médiatanács által megítélt támogatásból indulhat el Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című ismeretterjesztő filmjének forgatása is. A mű egy izgalmas és érdekes jelenségre, a fajok vándorlására hívja fel a figyelmet. Kutatók szerint évente tíz új faj jelenik meg Magyarországon; a potyautasok hajókon, vonatokon vagy éppen repülőn érkeznek és igen színes egyéniségek. A film a spanyol vörös csigák, a hangyák, a levéltetvek, a kagylók, a „csendes gyarmatosítók” érdekes világába vezeti a nézőt. Mindkét filmet a Magyar Televízió tűzi majd műsorára. A pályázati eredmények részleteiről, a nyertesekről és a támogatások összegéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján, a

http://tamogatas.mtva.hu

címen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.