Közélet

Raphael Vago: Irán nem csak Izraelre jelent veszélyt

Raphael Vago: Irán nem csak Izraelre jelent veszélyt

2012. március 7., szerda
Raphael Vago: Irán nem csak Izraelre jelent veszélyt

Izrael számára fontos, hogy jó külkapcsolatokat ápoljon más országokkal – jelentette ki Raphael Vago történész professzor. A Tel-Avivi Egyetem oktatója egy klubdélutánon tartott előadást, melynek célja, hogy a szegediekkel jobban megismertessék a zsidó államot.

Izrael Állam Konzuli Képviselete és a Szegedi Magyar–Izraeli Baráti Társaság egy programsorozat indított útjára, melynek első vendége a Tel-Avivi Egyetem történészprofesszora volt.

Lednitzky András

, a szegedi zsidó hitközség elnöke elmondta, ezekkel a rendezvényeikkel Izraelt szeretnék közelebb hozni a szegediekhez. Az Izrael külpolitikája a globalizálódó világban címmel megtartott előadáson

Raphael Vago

elmondta, Izrael a mai napig elszigetelt bizonyos szintig. A történész portálunknak kifejtette, Izrael külpolitikájában nagy váltások akkor voltak, amikor próbáltak beilleszkedni a közel-keleti térségben. Példaként az 1977-es esztendőt említette, amikor Anvar Szadat egyiptomi elnök Jeruzsálembe utazott, majd Camp Davidben békét kötött Izraellel. Ezt követően Jordániával kezdődtek meg a tárgyalások. „Mindez abból a szempontból volt nagy fordulat, hogy immár nem volt annyira izolálva a közel-keleti térségben Izrael. Egy másik nagy fordulatnak tekinthető, amikor a volt szocialista országok felé nyitott a zsidó állam. Kivételként Romániát is megemlíthetjük, mellyel folyamatos kapcsolata volt Izraelnek” – vázolta a professzor.

A jelenlegi külpolitikai helyzettel kapcsolatban megjegyezte, az arab-izraeli konfliktus a mai napig nem zárult le, az utóbbi két évben pedig Törökországgal is megromlott kapcsolatuk. „Ennek ellenére Izraelnek nagyon jó kapcsolatai vannak például Indiával és Kínával, illetve egyes olyan muzulmán országokkal, melyekkel hivatalos diplomáciai kapcsolatot sem ápolnak. Példaként Indonéziát említhetem meg, velük 3-400 millió dolláros áruforgalmat bonyolít le Izrael évente, holott hivatalos diplomáciai kapcsolat nincs a két ország között” – mondta el a Tel-Avivi Egyetem történésze. Fontosnak nevezte, hogy minél több országgal alakítson ki jó kapcsolatot Izrael, így egyes afrikai országokkal is felelevenítették kapcsolataikat. Kifejezte azon reményét is, hogy a palesztinokkal folytatódnak a béketárgyalások. A történész hangsúlyozta, Izrael egyik célja, hogy megértesse pozícióját és helyzetét, ezért úgy értékeli, hogy ahol jelentősebb a zsidó-ellenesség, ott nem értették meg az arab-izraeli konfliktus lényegét. „Komplikált a jelenlegi helyzetünk, ha Iránról és az atomfegyverkezésről beszélünk. Izrael azt próbálja hangsúlyozni az egész világnak, hogy itt nemcsak a zsidó állam van veszélyeztetve, hanem a világnak a békéjét és stabilizációját is fenyegetheti Irán” – jegyezte meg Raphael Vago. Izrael lakosságát – akárcsak a magyar társadalmat – nagyon átpolitizáltnak nevezte a történész. Ettől függetlenül úgy látja, van a közös értékrendszer, ami az izraeli nép legnagyobb részét összefogja. Nemzetközi konszenzusra törekszenek, de mint megjegyezte, azt, hogy ezt miként is tálalja a politikai bal- és jobboldal, már más kérdés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.