Közélet

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

2012. március 2., péntek
Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

A városvezetés elhagyta a cigányságot - mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.

Sosem volt még ilyen kilátástalan az országban élő cigányság helyzete, mint a rendszerváltás óta eltelt húsz évben - hangsúlyozta

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke, akivel a Szeged bár éttermében beszélgettek a romák helyzetéről. Szerinte a kilencvenes években sorra megszűnő munkahelyek legnagyobb vesztesei a romák voltak, akiknek az elmúlt két évtized alatt sem sikerült kiutat mutatni. Újabb csapást jelent számukra a gazdasági válság, amely nem csak a szegénységben élőket taszította még lejjebb, de a fajgyűlöletet is felerősítette.

Nem segít a város

A helyzet itt Szegeden is igen nehéz, Nagy Mihály szerint ugyanis a város vezetése szinte semmi segítséget nem nyújt a romáknak. "Már fél éve elkészült a programunk a cigányság felzárkóztatására, mégsem tudtunk érdemi lépéseket tenni ez ügyben. Nem titok, hogy miért: egyszerűen a többségi társadalomnak nem áll érdekében, hogy megerősítse a romák helyzetét, sok ember húzhat hasznot abból, ha helyettünk döntenek rólunk. A város vezetése nem készített olyan programot, amivel segíteni tudná a mélyszegénységben élőket" - hangsúlyozta az elnök. Jó kezdeményezések azért vannak, ilyen a Szűcs Norbert kezdeményezte hallgatói mentorprogram is, ez azonban az elnök szerint csak egy részét kezeli a lassan átláthatatlan halomba gyűlt problémáknak. A gyereknek emellett szerveznek kirándulásokat, közösségi programokat - gondjaik azonban ezzel nem szűnnek meg.

Lyukas zsebekben

Rafael György, a Csongrád Megyei Kormányhivatal roma mediátora szerint nincsenek bevett megoldási sémák: amik működtek a Nógrád megyei cigányságnál, nem biztos, hogy itt Szegeden is beválnának. A problémának mély gyökerei vannak, és csak az tud segíteni rajtuk, aki ismeri a cigányság kultúráját, történelmét. Megoldást pedig pusztán újabb pénzinjekciókkal nem fognak elérni. "A 2005-ben meghirdetett Roma Integráció Évtizede Program keretein belül eddig több, mint 120 milliárd forint érkezett az EU-tól, melyet a cigányság felzárkóztatására kellett fordítani. Ebből az összegből alig 20 milliárddal tudunk csak elszámolni" - emelte ki Rafael Sándor. Szerinte az elmúlt évtizedben a politikai elitet szolgálta ki a cigányság vezető rétege, nem törődtek a romák igazi problémájával. "Nem lehet varázsütésre megoldani a problémákat, lépésenként kell haladni. Az erőforrások ésszerűsítése, és a szociális rendszer átalakítása fontos, de a fejekben is rendet kell tenni. A gyereket fel kell készíteni az életre - nem addig kell csak nevelni, amíg a családi pótlék jár utána, hanem addig, amíg felelősségteljes ember nem lesz belőle" - hangsúlyozta.

Putriprogram

Cigányprogram helyett szegényprogramra lenne szükség - szólalt fel az ankéton Szirtesi Zoltán, aki a rendszerváltás előtt az Országos Cigány Tanács elnöke volt, jelenleg háziorvosként dolgozik Kiskundorozsmán. A doktor szerint azonban most inkább egyfajta "putriprogram" zajlik, amely hosszútávon a cigányság középrétegét is lesüllyesztheti. "Kényelmesebb inkább gyámság alá venni a cigányságot, mint egyenlő félként bánni velük. Nagy baj, hogy a cigányság feje fölött, a megkérdezésük nélkül hozzák meg róluk a döntéseket. A politikusoknak pedig egyszerűen csak olyan roma kell, ami mindent aláír" - mondta Szirtesi Zoltán. A felszólalók egy dologban igazat adtak egymásnak: a probléma megoldásán csak hosszú távban lehet gondolkodni, véghezviteléhez pedig teljes körű összefogás szükséges. Míg azonban a cigányság ilyen széttagolt, és nem képes egységesen fellépni érdekeiért, minden apró lépést nehéz lesz megtenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.