Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A városvezetés elhagyta a cigányságot – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.

Sosem volt még ilyen kilátástalan az országban élő cigányság helyzete, mint a rendszerváltás óta eltelt húsz évben – hangsúlyozta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke, akivel a Szeged bár éttermében beszélgettek a romák helyzetéről. Szerinte a kilencvenes években sorra megszűnő munkahelyek legnagyobb vesztesei a romák voltak, akiknek az elmúlt két évtized alatt sem sikerült kiutat mutatni. Újabb csapást jelent számukra a gazdasági válság, amely nem csak a szegénységben élőket taszította még lejjebb, de a fajgyűlöletet is felerősítette.

Nem segít a város

no images were found

A helyzet itt Szegeden is igen nehéz, Nagy Mihály szerint ugyanis a város vezetése szinte semmi segítséget nem nyújt a romáknak. “Már fél éve elkészült a programunk a cigányság felzárkóztatására, mégsem tudtunk érdemi lépéseket tenni ez ügyben. Nem titok, hogy miért: egyszerűen a többségi társadalomnak nem áll érdekében, hogy megerősítse a romák helyzetét, sok ember húzhat hasznot abból, ha helyettünk döntenek rólunk. A város vezetése nem készített olyan programot, amivel segíteni tudná a mélyszegénységben élőket” – hangsúlyozta az elnök. Jó kezdeményezések azért vannak, ilyen a Szűcs Norbert kezdeményezte hallgatói mentorprogram is, ez azonban az elnök szerint csak egy részét kezeli a lassan átláthatatlan halomba gyűlt problémáknak. A gyereknek emellett szerveznek kirándulásokat, közösségi programokat – gondjaik azonban ezzel nem szűnnek meg.

Lyukas zsebekben

no images were found

Rafael György, a Csongrád Megyei Kormányhivatal roma mediátora szerint nincsenek bevett megoldási sémák: amik működtek a Nógrád megyei cigányságnál, nem biztos, hogy itt Szegeden is beválnának. A problémának mély gyökerei vannak, és csak az tud segíteni rajtuk, aki ismeri a cigányság kultúráját, történelmét. Megoldást pedig pusztán újabb pénzinjekciókkal nem fognak elérni. “A 2005-ben meghirdetett Roma Integráció Évtizede Program keretein belül eddig több, mint 120 milliárd forint érkezett az EU-tól, melyet a cigányság felzárkóztatására kellett fordítani. Ebből az összegből alig 20 milliárddal tudunk csak elszámolni” – emelte ki Rafael Sándor. Szerinte az elmúlt évtizedben a politikai elitet szolgálta ki a cigányság vezető rétege, nem törődtek a romák igazi problémájával. “Nem lehet varázsütésre megoldani a problémákat, lépésenként kell haladni. Az erőforrások ésszerűsítése, és a szociális rendszer átalakítása fontos, de a fejekben is rendet kell tenni. A gyereket fel kell készíteni az életre – nem addig kell csak nevelni, amíg a családi pótlék jár utána, hanem addig, amíg felelősségteljes ember nem lesz belőle” – hangsúlyozta.

Putriprogram

no images were found

Cigányprogram helyett szegényprogramra lenne szükség – szólalt fel az ankéton Szirtesi Zoltán, aki a rendszerváltás előtt az Országos Cigány Tanács elnöke volt, jelenleg háziorvosként dolgozik Kiskundorozsmán. A doktor szerint azonban most inkább egyfajta “putriprogram” zajlik, amely hosszútávon a cigányság középrétegét is lesüllyesztheti. “Kényelmesebb inkább gyámság alá venni a cigányságot, mint egyenlő félként bánni velük. Nagy baj, hogy a cigányság feje fölött, a megkérdezésük nélkül hozzák meg róluk a döntéseket. A politikusoknak pedig egyszerűen csak olyan roma kell, ami mindent aláír” – mondta Szirtesi Zoltán. A felszólalók egy dologban igazat adtak egymásnak: a probléma megoldásán csak hosszú távban lehet gondolkodni, véghezviteléhez pedig teljes körű összefogás szükséges. Míg azonban a cigányság ilyen széttagolt, és nem képes egységesen fellépni érdekeiért, minden apró lépést nehéz lesz megtenni.

no images were found

Előző sztori

Adózni mindenkinek kell – évet értékelt a dél-alföldi NAV + FOTÓK

Következő sztori

Félmillió forintot is veszthetnek a képviselő polgármesterek 2014-ben