Közélet

NATO-ellenes tüntetés Újvidéken

NATO-ellenes tüntetés Újvidéken

2012. március 25., vasárnap
NATO-ellenes tüntetés Újvidéken

Szélsőséges szervezetek tagjai tüntettek Újvidéken amiért a NATO 13 évvel ezelőtt légitámadást indított az akkori Jugoszlávia ellen. A szombat délutáni eseményről vasárnap délután számolt be a Vajdaság Ma című délvidéki hírportál.

A tiltakozás szervezői "Szerbia hazafias erőinek" nevezték magukat. Az összeverődött tömeg jelszava "NATO-dáhik, kifelé Szerbiából" volt. A szélsőséges tüntetők "SNP Naši", "A soha többé NATO-t" és "Jövőre Prizrenben" (koszovói város) feliratú transzparenseket tartottak fel. A fiatal demonstrálókon "Ultra csetnikek" feliratú póló volt, egyesek ingén pedig a "Hittel Istenben - szabadság vagy halál" felirat volt olvasható. 1999. március 24-én volt az akkor már csak Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszlávia elleni NATO-légicsapások 13. évfordulója. A 78 napig tartó offenzíva legalább 2500-an vesztették életüket, a sebesültek száma 12 ezer 500-ra volt tehető. A légitámadások által okozott anyagi kár nagyságát akkor körülbelül 100 milliárd dollárra becsülték. A NATO háborús veszteségeit azóta sem hozták nyilvánosságra. Az 1999 márciusában megkezdődött támadáshoz a NATO indoklása az volt, hogy Jugoszláviát terhelte a felelősség a Rambouillet-ban és Párizsban lezajlott tárgyalások kudarcáért, amelyeken Koszovó státusáról kellett volna dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.