NATO-ellenes tüntetés Újvidéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szélsőséges szervezetek tagjai tüntettek Újvidéken amiért a NATO 13 évvel ezelőtt légitámadást indított az akkori Jugoszlávia ellen. A szombat délutáni eseményről vasárnap délután számolt be a Vajdaság Ma című délvidéki hírportál.

A tiltakozás szervezői “Szerbia hazafias erőinek” nevezték magukat. Az összeverődött tömeg jelszava “NATO-dáhik, kifelé Szerbiából” volt. A szélsőséges tüntetők “SNP Naši”, “A soha többé NATO-t” és “Jövőre Prizrenben” (koszovói város) feliratú transzparenseket tartottak fel. A fiatal demonstrálókon “Ultra csetnikek” feliratú póló volt, egyesek ingén pedig a “Hittel Istenben – szabadság vagy halál” felirat volt olvasható.

1999. március 24-én volt az akkor már csak Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszlávia elleni NATO-légicsapások 13. évfordulója. A 78 napig tartó offenzíva legalább 2500-an vesztették életüket, a sebesültek száma 12 ezer 500-ra volt tehető. A légitámadások által okozott anyagi kár nagyságát akkor körülbelül 100 milliárd dollárra becsülték. A NATO háborús veszteségeit azóta sem hozták nyilvánosságra.

Az 1999 márciusában megkezdődött támadáshoz a NATO indoklása az volt, hogy Jugoszláviát terhelte a felelősség a Rambouillet-ban és Párizsban lezajlott tárgyalások kudarcáért, amelyeken Koszovó státusáról kellett volna dönteni.

Default thumbnail
Előző sztori

Magyar borok a világ élvonalában

Default thumbnail
Következő sztori

Drámai csatában kapott ki a Szedeák a Kaposvártól

Legutóbbi hasonló cikkek