Közélet

Jövőre csak tanfolyam elvégzését követően lehet szarvasgombát szedni

Jövőre csak tanfolyam elvégzését követően lehet szarvasgombát szedni

2012. március 19., hétfő
Jövőre csak tanfolyam elvégzését követően lehet szarvasgombát szedni

Aki erdőben, föld alatti gombát, így például különféle szarvasgombát kíván gyűjteni, annak előtte tanfolyamot kell elvégeznie, amelyen egyebek mellett a kutyával történő gyűjtés szabályait is el kell sajátítania - az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Föld alatti gombákat - összefoglaló néven a triflákat - csak az erdőgazdálkodó (például erdőgazdaság) írásbeli engedélyével lehet gyűjteni, a gyűjtőnek naplót kell vezetnie. Kivétel a magántulajdonban lévő erdő, amelynek a tulajdonosa a saját erdejében eltekinthet a tanfolyamtól, és a gyűjtési napló vezetésétől, amennyiben a gyűjtő naponta legfeljebb 20 dekagramm, vagy pedig 3 darab föld alatti gombát gyűjt. A triflakereső kutyát elektronikus azonosítóval kell ellátni. Egy gyűjtő egyidejűleg legfeljebb két kutyával dolgozhat. A gyűjtés során tilos az erdőben ásni, kapálni, a talált gombát legfeljebb egy 5 centiméter széles eszközzel lehet felszedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.