Közélet

Demonstráltak a DÉMÁSZ-dolgozók + FOTÓK

Demonstráltak a DÉMÁSZ-dolgozók + FOTÓK

2012. március 30., péntek
Demonstráltak a DÉMÁSZ-dolgozók + FOTÓK

A Klauzál téren tüntetett mintegy 200 EDF DÉMÁSZ-dolgozó és szimpatizáns azon a demonstráción, amit a DÉMÁSZ Szakszervezet szervezett a folyamatban lévő bértárgyalások előremozdítására. A cég szerint közel a megegyezés.

„Méltó béreket Magyarországon is” feliratú transzparenssel és a szakszervezet zászlóival tüntettek a cég Klauzál téri irodaháza előtt a résztvevők, akik később „gyertek ki” skandálással hívták kollégáikat, hogy csatlakozzanak megmozdulásukhoz. Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet vezetőelnöke elmondta, még nem sikerült megállapodniuk a 2012-es bérekről, a fő probléma az, hogy a munkáltató nem kívánja elismerni a hivatalos magyarországi inflációs előrejelzéseket, és csak a tavalyi év során a tulajdonos által elfogadott üzleti tervben szereplő 3,5 százalékos mértéket tekinti tárgyalási alapnak, és elfogadhatónak, szemben a mostani hivatalos Magyar Nemzeti Bank által kiadott 5,6 százalékos előrejelzéssel. Ráadásul – mint mondta – a fent említett ajánlásba a DÉMÁSZ már beleérti a törvényi kötelezettségből fakadó nettó bérkompenzációt is. A szakszervezet szerint az általános bérfejlesztési ajánlat 2,5 százalék volt. Újságírói kérdésre a szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy a közel 1400 DÉMÁSZ-dolgozó átlagfizetése 200 ezer forint feletti, amiért azonban nem napi nyolc órát kell teljesíteniük.

Nem droidok, robotok, hanem emberek

„Tervezünk demonstrációt a fővárosba, a francia nagykövetség és Párizsba a tulajdonos székháza elé is, valamint bejelentettük a sztrájkkészültséget. E mellett folyamatosan tárgyalunk is, nem a balhét keressük, hanem szeretnénk minél hamarabb megegyezni, kedden már ismét egy asztalhoz ülünk az illetékesekkel” – tette hozzá kiemelve, hogy egy méltányos megállapodást akarnak kötni. A szakszervezeti vezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy nem egyes vezetőkkel van a problémájuk, hanem ugyan annyi jogot szeretnének, mint francia kollégáiknak és tisztességes megélhetést. „Ha Franciaországban nem tetszik valami a munkavállalóknak, akkor rögtön az utcákra vonulnak és esetenként égnek is a tüzek. Szerencsére nálunk ez nem jellemző, de ez nem azt jelneti, hogy birkaként lehet velünk bánni. Azt szeretnénk, hogy ne droidnak, robotnak tekintsenek miket, hanem embernek” – szögezte le. A szakszervezet és a demonstrálók képviselői egy petíciót adtak át az EDF DÉMÁSZ székházában a vezetésnek, melyben kéréseiket fogalmazták meg.

A DÉMÁSZ nem bocsát el senkit

„Kicsit értetlenül állok a demonstráció előtt, mert eddig két tárgyaláson vagyunk túl, az elmúlt évek gyakorlata pedig az volt, hogy 6-7-9 alkalommal is leültünk mire megszületett a kompromisszumos megegyezés. Az a volt a jellemző nálunk, hogy mikor a bérekről tárgyalunk a különböző érdekképviseleti szervekkel, kölcsönösen teszünk egymásnak ajánlatokat és próbálunk fokozatosan közelíteni egymáshoz. Ebben az évben az a meglepetés ért bennünket, hogy a második tárgyalási ajánlatunkra a bérfejlesztési lehetőségekről rögtön kaptunk egy nyilatkozatot, mely szerint bejelentik a munkahelyi konfliktust és egy megmozdulást szerveznek ide a térre, ami ellen semmi kifogásunk sincs, teszi mindenki a dolgát. A munkavállalói képviseletek próbálják a lehető legmagasabb béreket kicsikarni, a menedzsment pedig a költségeket próbálja kordában tartani” – fogalmazott Hiezl József vezérigazgató-helyettes. „Folytatódnak kedd délelőtt a tárgyalások, főleg azért, mert nem állunk olyan távol egymástól, ahogy azt kicsit kisarkítva tüntették fel a szórólapokon. A mi ajánlatunk 4,1 százalék a demonstrálók állításával, a 2,5 százalékkal szemben. Hajlamosak elfelejteni azt, hogy a jelenlegi adóváltozások miatt kompenzálnunk kell dolgozóink 40 százalékának, több mint 600 embernek a kieső jövedelmét, ami a bérfejlesztésünkből egy százalékot elvisz ebben az évben. Viszont úgy döntöttünk, hogy nem bocsátunk el senkit” – szögezte le a vezérigazgató-helyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.