Közélet

Czene szerint kedvező a sport EU-n belüli helyzete

Czene szerint kedvező a sport EU-n belüli helyzete

2012. március 8., csütörtök
Czene szerint kedvező a sport EU-n belüli helyzete

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára szerint mára kimondottan kedvező képet mutat a sport Európai Unión belüli helyzete.

"Az uniós magyar elnökséget követően, a magyar elnökség vezetésével kialakított munkaterv mentén és elismerésre méltó lendülettel folytatta eddigi munkáját a lengyel-dán-ciprusi trióelnökség is" - mondta Czene a NEFMI közleménye szerint csütörtökön, az Európa Tanács jövő heti, belgrádi sportminiszteri értekezletét előkészítő szakmai egyeztetésen. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a NEFMI sportért felelős államtitkárságának szakemberei egy éve - a tagállamok megelégedésére - sikerrel összegezték az unió sportra vonatkozó elsődleges feladatait, s a most regnáló trióelnökség a tavaly elfogadott, a 2011 és 2014 közötti időszakra vonatkozó uniós Sport Munkatervre építve dolgozik. Czene hangsúlyozta, az egymást követő triótagok összefogásának eredményeként - a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények ellenére is - úgy tűnik, 2014-től életbe léphet a sport támogatását is magában foglaló "Erasmus Mindenkinek" program. "Nagy sikerként értékelhetjük, hogy az oktatási és ifjúsági területtel együtt az 'Erasmus Mindenkinek' programon belül a sport úgy kapott helyet, hogy a többi területhez mérten, természetéből adódóan nagyfokú önállósággal bír" - tette hozzá. "Bár a végleges program megismerésére még legalább egy évet kell várni, a jelen helyzet igen biztató." A lengyel elnökség január 1-jével adta át a stafétabotot a dán elnökségnek, amely - a NEFMI közleménye szerint - továbbra is kiemelten foglalkozik az EU sportkormányzatai által egyeztetett, illetve támogatott sportügyi kérdéskörökkel, így a mérkőzések eredményeinek manipulálása elleni teendőkkel, a szabadidősporttal és a rekreációs célú sporthoz kötődő doppingolás problémakörével. Az Európa Tanács jövő hét szerdára összehívta a 47 tagállam sportminisztereit Belgrádba, ahol a napirend két kiemelt témája a sportmérkőzések manipulálása elleni harc, valamint az EU intézményeivel való együttműködés lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.