Gazdaság

Az árfolyamrögzítéssel jól járnak a devizahitelesek + FOTÓK

Az árfolyamrögzítéssel jól járnak a devizahitelesek + FOTÓK

2012. február 3., péntek
Az árfolyamrögzítéssel jól járnak a devizahitelesek + FOTÓK

Az adósságspirálban ragadt devizahitelesek lehetőségeit, törlesztésük leggazdaságosabb és legésszerűbb módjait összegezte a Pénzügyi Tanácsadók Európai Szövetsége csütörtök este a Novotel Szállóban. A rendezvény résztvevőinek a pénzügyi tanácsadók személyre szabott megoldásokat is kerestek.

Csütörtök este a Novotel Szállóban tartott előadást a Pénzügyi Tanácsadók Európai Szövetsége által felkért szakértő a bajba jutott devizahitelesek lehetőségeiről, valamint az adósságcsapdából kivezető legbiztosabb utakról. Az előadáson többek között olyan kérdésekre kereste a választ, hogy megéri-e devizahitelünket forintra váltani, valamint milyen alternatívákra számíthatnak azok a devizahitelesek, akik nem tudnak végtörleszteni. "A végtörlesztés utolsó hónapjába értünk. Sokakon segített ez a lehetőség, közülük nem kevesen ingóságaik értékesítésével tudták csak finanszírozni mindezt. Az emberek jelentős része azonban nem tudott élni ezzel, így ők a változó valutaárfolyam szeszélyeinek vannak kitéve" - mondta

Csáki Zsolt

, a Top Finance & Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa. A pénzügyi tanácsadó szerint a végtörlesztésről lemaradtak számára alapvető megoldást jelenthet az árfolyamrögzítés új lehetősége, mely február közepén kerül a Parlament elé. Példákkal szemléltette, hogy a hitelt felvettek számára mennyivel előnyösebb ez a megoldás a korábban egyedüli mentőövként hirdetett végtörlesztéssel szemben. Míg a példa alapján felvett 5 millió forintból végtörlesztéssel 12 milliót fizet vissza az adós, addig az árfolyamrögzítés igénybe vételével ez az összeg alig haladja meg a 10 milliót.

Az árfolyamrögzítés második rendszeréről szóló jogszabály szerint, amennyiben a Parlament is jóváhagyja, 5 évre rögzítik a devizatörlesztő-árfolyamokat. A rögzített valamint a piaci árfolyam közötti különbség egy gyűjtőszámlára kerül. A meg nem fizetett összeg mintegy kétharmadát az állam és a magyar bankszektor magára vállalja. A kormány és a bankok ilyen módon történő együttműködése Európában is egyedülállónak számít. "A végtörlesztéssel élni nem tudók számára ez az árfolyamrögzítés egyfajta reménysugár lehet" - mondta Patkós Róbert, a Pénzügyi Tanácsadók Európai Szövetségének elnöke. Mint fogalmazott, a forint árfolyam-ingadozása, valamint az állampapírok hozamainak megnövekedése miatt a forintra váltott törlesztés sem vált kedvező megoldássá. "A forinthitel egy újabb béklyónak bizonyult a hitelesek számára, csöbörből vödörbe kerültek vele. Mindenkit biztatnék arra, hogy ha lehetősége van rá, éljen az árfolyamrögzítéssel, ami jelenleg az egyik legátgondoltabb, legjobb megoldást jelentheti" - tette hozzá az elnök. A 2011. október végén alakult szövetség szegedi előadására egyébként több mint százan érkeztek. Egyelőre csak néhány tanácsadó cég dolgozik a szervezetben, miután nagyon szigorú feltételrendszernek kell megfelelniük. Jelenleg magyar és román tanácsadók alkotják a mintegy 70 fős csapatot. Február 10-én Székesfehérváron is tartanak egy tájékoztatót, de a tervek szerint az ország több pontján segítenek az érdeklődőknek. Az ügyfeleknek azt ajánlják, független tanácsadó cégeket keressenek devizahiteleikkel kapcsolatban, hiszen a pénzügyi szolgáltatóknak nem feltétlen lesz érdekük az összes lehetőség felvázolása. Emellett a szövetség is felvilágosítást ad, az érdeklődők azinfo@efofa.com címen vehetik fel velük a kapcsolatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.