Egyetem

Hoffmann Rózsa: felelős döntést kell hozniuk a diákoknak

Hoffmann Rózsa: felelős döntést kell hozniuk a diákoknak

2012. február 22., szerda
Hoffmann Rózsa: felelős döntést kell hozniuk a diákoknak

Felelős döntést kell hozniuk a diákoknak a továbbtanulásukról, ebben kíván segíteni az oktatásért felelős államtitkárság - indokolta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Start a diplomáért címmel szervezett konzultációs fórumsorozat megszervezését kedden Debrecenben.

"Nincs izgalom, a középiskolai tanárok a helyzet magaslatán állnak, a fórumokat szelíd érdeklődés jellemzi" - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, aki a konzultációsorozat negyedik, debreceni állomásán a felvételi keretszámok alakulásáról, a finanszírozás és a hallgatói szerződés kérdéseiről tájékoztatta mintegy 150 fős hallgatóságát. Az idei jelentkezések ismeretében nyáron, a pótfelvételik előtt korrigálják a felvételi keretszámokat - közölte Hoffmann Rózsa az MTI érdeklődésére a konzultációt megelőző sajtótájékoztatón. Az államilag finanszírozott helyek megszűnése nem jelenti a képzés megszűnését - magyarázta az államtitkár az MTI azon felvetésére, hogyan tudják azon diákok felelős döntését segíteni, akik például évek óta a jogi pályára készültek, és a felvételi előtt néhány héttel szembesültek azzal, hogy a Debreceni Egyetemnek (DE) egyetlen támogatott hely sem jutott. Hoffmann Rózsa ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet az új típusú, állami támogatású diákhitelre, s arra a kormányhatározatban rögzített utófinanszírozásra, amely "lehetővé teszi mindenkinek a tanulást". Utóbbi azt jelenti, hogy azoknak a jogászoknak, akik állami alkalmazásba kerülnek, utólag kifizetik az oktatás költségeit - ismertette az államtitkár. Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az egyetemeknek nyár közepére ki kell dolgozniuk fejlesztési terveiket, amelyeket a tárcával együtt véglegesítenek. Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás finanszírozási számai arra ösztökélik az intézményeket, hogy újragondolják működésüket, gazdálkodásukat. A jövőben pályázati formában is igyekeznek a felsőoktatást finanszírozni, és komoly anyagi többletet jelent a kutató egyetemi cím, illetve az a kiemelt egyetemi státus, amelyet 1-2 nemzetközileg is jegyzett magyar egyetem kaphat meg a jövőben - részletezte Hoffmann Rózsa. Fábián István, a DE rektora reményét fejezte ki, hogy a DE továbbra is vonzó intézmény lesz a továbbtanulóknak. Ugyanakkor - tette hozzá - 87 munkatársat érintő csoportos létszámleépítésre kényszerülnek az idén, ez a tudományegyetemi karokat és az agrárcentrumot érinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.