Közélet

Az internet szabadságáért demonstráltak Szegeden is + FOTÓK

Az internet szabadságáért demonstráltak Szegeden is + FOTÓK

2012. február 11., szombat
Az internet szabadságáért demonstráltak Szegeden is + FOTÓK

Mondjunk nemet az ACTA-ra! – ezzel a jelszóval hirdettek tüntetést az internet szabadságáért. Az ACTA elleni nemzetközi akciónap keretében Szegeden is tiltakoztak az internet szabadságát korlátozó egyezmény ellen.

Európa-szerte mintegy száz helyszínen voltak tiltakozó megmozdulások február 11-én az ACTA elleni nemzetközi akciónap keretében. Szegeden a Móra Ferenc Múzeumnál gyűltek össze a demonstrálók, de Budapesten, Pécsett és Székesfehérváron is tüntettek az Occupy Budapest és az Anonymous magyarországi csoportja kezdeményezésére. A megmozdulásokhoz csatlakozott a Kalózpárt mozgalom, a Zöld Pók Alapítvány, a VilágForradalom a Valódi Demokráciáért Most közösség, a „Lengyel, magyar - két jó barát!” közösség. A „NEM az ACTA-ra Magyarországon”

közösségi oldalán

olvasható, Magyarország is aláírta azt a megállapodást, amelyet 39 ország nemzetközi korporációinak képviselői – a nyilvánosság elől teljesen elzárva – írtak az elmúlt években, többek közt az internet teljes felügyeletének szándékával. A megállapodást ellenzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti az internetszolgáltatókat a megállapodás.

Hazánk január 26-án az Európai Unió huszonegy uniós tagállammal együtt írta alá a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. Az ACTA a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás elleni fellépés területén a nemzetközi együttműködés megerősítése, a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés hatékonyságának növelése. Az Európai Unió aláírása mellett az egyes tagállamok aláírására azért volt szükség, mert az ACTA olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek a nem harmonizált, azaz tagállami hatáskörbe tartozó büntető politikát is érintik. Az aláírást követően a megállapodás megkötését még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, az aláíró feleknek pedig – így Magyarországnak is – ratifikálniuk kell azt. A fővárosban közel ezren vettek részt a tüntetésen. A demonstráció egyik szervezője, Marói Ákos az MTI-nek elmondta: az ACTA nevű nemzetközi kereskedelmi egyezményt, amelynek célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, néhány hete írta alá Magyarország, az Európai Unió azonban még nem ratifikálta. A demonstrálók azt szeretnék, ha a ratifikálás helyett társadalmi párbeszéd indulna a kérdésről, amelyben nemcsak a szerzői jogok tulajdonosainak az érdeke, hanem a kultúra iránt érdeklődőké is megnyilvánulna. Mint mondta, azt tartanák helyesnek, ha egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű esetében az első publikálás után öt évvel már nem korlátoznák annak terjesztését. A felvonulók közül többen úgy vélték: ha az ACTA életbe lép, akkor a hatóságok belenyúlhatnak az emberek számítógépébe, betekinthetnek e-mailjeikbe, hogy felmérjék az ott lévő tartalmakat. A résztvevők egy része az ACTA elleni nemzetközi tiltakozás jelképét, a V mint vérbosszú című filmből ismert álarcot viselték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.