Az internet szabadságáért demonstráltak Szegeden is + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mondjunk nemet az ACTA-ra! – ezzel a jelszóval hirdettek tüntetést az internet szabadságáért. Az ACTA elleni nemzetközi akciónap keretében Szegeden is tiltakoztak az internet szabadságát korlátozó egyezmény ellen.

Európa-szerte mintegy száz helyszínen voltak tiltakozó megmozdulások február 11-én az ACTA elleni nemzetközi akciónap keretében. Szegeden a Móra Ferenc Múzeumnál gyűltek össze a demonstrálók, de Budapesten, Pécsett és Székesfehérváron is tüntettek az Occupy Budapest és az Anonymous magyarországi csoportja kezdeményezésére. A megmozdulásokhoz csatlakozott a Kalózpárt mozgalom, a Zöld Pók Alapítvány, a VilágForradalom a Valódi Demokráciáért Most közösség, a „Lengyel, magyar – két jó barát!” közösség.

A „NEM az ACTA-ra Magyarországon” közösségi oldalán olvasható, Magyarország is aláírta azt a megállapodást, amelyet 39 ország nemzetközi korporációinak képviselői – a nyilvánosság elől teljesen elzárva – írtak az elmúlt években, többek közt az internet teljes felügyeletének szándékával. A megállapodást ellenzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti az internetszolgáltatókat a megállapodás.

no images were found

Hazánk január 26-án az Európai Unió huszonegy uniós tagállammal együtt írta alá a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. Az ACTA a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás elleni fellépés területén a nemzetközi együttműködés megerősítése, a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés hatékonyságának növelése.

Az Európai Unió aláírása mellett az egyes tagállamok aláírására azért volt szükség, mert az ACTA olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek a nem harmonizált, azaz tagállami hatáskörbe tartozó büntető politikát is érintik. Az aláírást követően a megállapodás megkötését még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, az aláíró feleknek pedig – így Magyarországnak is – ratifikálniuk kell azt.

A fővárosban közel ezren vettek részt a tüntetésen. A demonstráció egyik szervezője, Marói Ákos az MTI-nek elmondta: az ACTA nevű nemzetközi kereskedelmi egyezményt, amelynek célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, néhány hete írta alá Magyarország, az Európai Unió azonban még nem ratifikálta. A demonstrálók azt szeretnék, ha a ratifikálás helyett társadalmi párbeszéd indulna a kérdésről, amelyben nemcsak a szerzői jogok tulajdonosainak az érdeke, hanem a kultúra iránt érdeklődőké is megnyilvánulna. Mint mondta, azt tartanák helyesnek, ha egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű esetében az első publikálás után öt évvel már nem korlátoznák annak terjesztését. A felvonulók közül többen úgy vélték: ha az ACTA életbe lép, akkor a hatóságok belenyúlhatnak az emberek számítógépébe, betekinthetnek e-mailjeikbe, hogy felmérjék az ott lévő tartalmakat. A résztvevők egy része az ACTA elleni nemzetközi tiltakozás jelképét, a V mint vérbosszú című filmből ismert álarcot viselték.

no images were found

Előző sztori

Hoffmann: állunk elébe az unió kérdéseinek

Következő sztori

Szeri István: „A busznak mindig mennie kell!” + FOTÓK, PANORÁMA