Gazdaság

Kormánytámogatás a makói szennyvízprojektben részt vevőknek

Kormánytámogatás a makói szennyvízprojektben részt vevőknek

2012. január 2., hétfő
Kormánytámogatás a makói szennyvízprojektben részt vevőknek

A kormány 469 millió forintos támogatást ítélt meg a Makón és a szomszédos településeken megvalósuló 14 milliárd forintos összköltségvetésű szennyvízprojektben részvevő önkormányzatoknak, így jelentősen csökkenthető az önerő biztosításhoz szükséges hitel nagysága – tájékoztatta a program kommunikációs feladatait ellátó Insomnia Reklámügynökség hétfőn az MTI-t.

A Makó mellett öt települést – Apátfalvát, Földeákot, Kiszombort, Magyarcsanádot és Maroslelét – érintő beruházás költségeinek 82,49 százaléka a Környezeti és Energia Operatív Programból származó uniós és hazai forrás. Az önerő egy részét a lakosság lakástakarék-pénztári befizetései biztosítják. Bár a 2,6 milliárd forintos saját forrásból jelentős részt az EU Önerő Alap támogatása fedez, az érintett települések 560 millió forintnyi hitel felvételére kényszerültek volna, ennek csökkentését teszi lehetővé az a 469 millió forint, amit a kormány pénzügyi támogatásként az önkormányzatok rendelkezésére bocsát. A hitel összegének csökkenésével a majdani üzemeltetés feltételei jelentős mértékben javulnak, így a fogyasztók által később fizetendő díjak, nem, vagy csak elenyésző mértékben tartalmaznak majd hitelkamatot – áll a társulás közleményében. A több mint 14 300 háztartást érintő projektből a meglévő makói csatornahálózat rekonstrukciós munkáinak zöme 2011-ben befejeződött, az új rendszer kiépítése pedig Makón, Apátfalván és Magyarcsanádon 2012 márciusában megkezdődik, hasonlóképp 2012 első hónapjaiban elindul a makói szennyvíztisztító telep bővítése is. A kiszombori, földeáki és maroslelei hálózat kivitelezésére kiírt közbeszerzés eredménytelen volt, a megismételt tender sikere esetén az építési munkák 2012 második felében e településeken is elindulhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.