Közélet

Egyszerűbb ügyintézés civileknek

 Egyszerűbb ügyintézés civileknek

2012. január 28., szombat
 Egyszerűbb ügyintézés civileknek

Új szervezeti formák is megjelennek a nemrég elfogadott civil törvényben, amely rendezi az adománygyűjtés szabályait, és amelynek révén a jövőben leegyszerűsödik majd az ügyintézés - írta a Magyar Hírlap szombaton.

A lap idézi

Latorcai Csaba

nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt, aki egy, az érintetteknek szánt fórumon ismertette a jogszabály leglényegesebb elemeit. A törvény definiálja, hogy mi a civil szervezet: alulról jövő kezdeményezés útján egy közös társadalmi cél érdekében létrehozott szervezet. Így a közalapítványok nem tartoznak ebbe a körbe, mert azok önkormányzati vagy állami döntés alapján jönnek létre. Az alapítványok és egyesületek mellett létrejön egy új szervezeti forma, a civil társaság, amelyet akár három ember is létrehozhat. Utóbbihoz nem szükséges bírósági vagy hatósági nyilvántartás, de nem részesülhetnek állami vagy önkormányzati támogatásban. Ugyancsak új elem a január 30-tól működő civil információs portál, amely minden, a civileket érintő fontos információt tartalmaz majd, és arra is lehetőséget ad, hogy a szervezetek elektronikusan intézhessék ügyeiket, így a nyilvántartásba vételt, vagy a változásokat - írta a Magyar Hírlap. A lap kitér arra is, hogy a jogszabály rendezte az adománygyűjtés szabályait, egyebek mellett rögzítve, hogy adományozásra senkit nem lehet kényszeríteni, a tevékenység nem járhat mások zavarásával a közterületen, és magáningatlanban is csak egyeztetve végezhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.