Gazdaság

Bútort és telefont nem, járműveket azonban vett a VM a beszerzési stop óta

Bútort és telefont nem, járműveket azonban vett a VM a beszerzési stop óta

2012. január 5., csütörtök
Bútort és telefont nem, járműveket azonban vett a VM a beszerzési stop óta

Bútort és telefont nem vásárolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szeptember közepén elrendelt beszerzési stop óta, több jármű- és informatikai beszerzésre azonban felmentést kértek és kaptak a tárca háttérintézményei.

Előbbire bruttó 226 millió forintot, utóbbira pedig 82 millió forintot költöttek - derül ki

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszternek a parlament honlapján közzétett válaszából, amelyet az MSZP-s

Józsa István

írásbeli kérdésére adott. A tárcavezető hangsúlyozza, a VM több, a kiadások csökkentését eredményező döntést hozott, és a továbbiakban is törekszik a feladatok racionalizálására, újragondolva az esetleg elhagyható feladatokat is. Emlékeztetett: a kormány tavaly szeptember közepén hozott határozata óta - amelyben beszerzési tilalmat rendelt el - minden beszerzés kizárólag a Magyar Államkincstár, illetve a Miniszterelnökség előzetes engedélye alapján lehetséges. Fazekas Sándor válaszában azt írta, hogy szeptember közepe óta a minisztérium háttérintézményei nem bonyolítottak bútor-, illetve telefonbeszerzést. Járművek és informatikai eszközök beszerzésére azonban felmentést kért és kapott több intézmény is. E "beszerzések mindegyike indokolt volt az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében" - hangsúlyozta, majd tételesen tájékoztat a vásárlásokról. Ezek között szerepelnek például a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által közmunkaprogramokhoz 40 millió forint értékben beszerzett erő- és munkagépek, továbbá a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 30 millió forintos önjáró tókaszája, 27,5 millió forintot érő rézsűkaszája és az összesen 52,6 millió forintba kerülő MTZ erőgépek. Az informatikai beszerzések között a legnagyobb tétel a GNSS szerver cseréje volt 28,7 millió forintért a Földmérési és Távérzékelési Intézetnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.