Bútort és telefont nem, járműveket azonban vett a VM a beszerzési stop óta

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bútort és telefont nem vásárolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szeptember közepén elrendelt beszerzési stop óta, több jármű- és informatikai beszerzésre azonban felmentést kértek és kaptak a tárca háttérintézményei.

Előbbire bruttó 226 millió forintot, utóbbira pedig 82 millió forintot költöttek – derül ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek a parlament honlapján közzétett válaszából, amelyet az MSZP-s Józsa István írásbeli kérdésére adott.
A tárcavezető hangsúlyozza, a VM több, a kiadások csökkentését eredményező döntést hozott, és a továbbiakban is törekszik a feladatok racionalizálására, újragondolva az esetleg elhagyható feladatokat is.

Emlékeztetett: a kormány tavaly szeptember közepén hozott határozata óta – amelyben beszerzési tilalmat rendelt el – minden beszerzés kizárólag a Magyar Államkincstár, illetve a Miniszterelnökség előzetes engedélye alapján lehetséges.
Fazekas Sándor válaszában azt írta, hogy szeptember közepe óta a minisztérium háttérintézményei nem bonyolítottak bútor-, illetve telefonbeszerzést. Járművek és informatikai eszközök beszerzésére azonban felmentést kért és kapott több intézmény is. E “beszerzések mindegyike indokolt volt az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében” – hangsúlyozta, majd tételesen tájékoztat a vásárlásokról. Ezek között szerepelnek például a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által közmunkaprogramokhoz 40 millió forint értékben beszerzett erő- és munkagépek, továbbá a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 30 millió forintos önjáró tókaszája, 27,5 millió forintot érő rézsűkaszája és az összesen 52,6 millió forintba kerülő MTZ erőgépek. Az informatikai beszerzések között a legnagyobb tétel a GNSS szerver cseréje volt 28,7 millió forintért a Földmérési és Távérzékelési Intézetnél.

Előző sztori

Selmeczi Gabriella: arra készülünk, hogy az IMF-tárgyalások eredményre vezetnek

Következő sztori

NGM: stabil a magyar bankrendszer