Egyetem

Adatainkat egy indián névért!

Adatainkat egy indián névért!

2012. január 3., kedd
Adatainkat egy indián névért!

Személyes adataikhoz engednek hozzáférést, valamint reklámáradatnak adnak zöld utat egyszerű, ártatlannak tűnő alkalmazásokkal a Facebook felhasználói. Töretlen népszerűségét kihasználva a közösségi portálon egyre több cég alkalmaz gerillamarketinget.

"Neked mi az indián neved?" - kérdezi az ártatlannak tűnő alkalmazás az egyik legnépszerűbb közösségi portálon, a Facebookon. A mit sem sejtő felhasználó egy mókás név kedvéért kattint az alkalmazásra, nem is sejtve, hogy éppen egy adathalász hálójába úszott bele. Az azóta már eltüntetett játék ugyanis egy ismert ékszerüzlet marketingkampánya volt, amivel több mint 800 ezer emberhez juttatta el reklámját. A véletlenszerű nevet generáló program elfogadásával a személyes adatainkat is megosztottuk az oldallal, az üzlet pedig cserébe reklámozhatta magát az üzenőfalon - ráadásul a mi nevünkben is, mintha saját magunk ajánlanánk az oldalt ismerőseinknek.

Golyós Toll és Pengeagyú Joe

A látszólag egyszerű ötlet nagy port kavart a médiában, hiszen ezzel a trükkel az ékszerüzlet a legnagyobb Facebookos "rajongótáborra" tett szert. Szinte azonnal le is másolták az alkalmazást, így most már azt is kideríthetjük, hogy mi a maffiózó nevünk, vagy milyen az indián horoszkópunk, sőt, van amelyik a saját nevünket is kiírja, ha netán elfelejtettük volna. Ezen linkek alatt mind egy cég rejtőzik, akinek egy egyszerű "lájkolással" hozzáférést biztosítunk adatlapunkhoz, képeinkhez, ismerőseink listájához, ő pedig ezt ki is fogja használni arra, hogy reklámoldallá alakítsa át az üzenőfalunkat. A trükköt többféle módon becsomagolták már, néhány esetben elég egy (korábban már szintén csőbe húzott) ismerősünk által "ajánlott" képre vagy cikkre kattintani, és már áldozatai is lettünk a gerillamarketingnek. A cégek számára vonzó megoldás ez, hiszen minimális anyagiak és idő ráfordításával széles körben hinthetik el reklámjukat, ebből pedig egyetlen kattintás után mi is kivesszük a részünket - akár szeretnénk, akár nem. A Facebook jelezte, hogy már vizsgálja a történteket, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy a biztonsági cégek által jelzett káros linkek minél hamarabb lekerüljenek az érintett oldalakról. Addig viszont jól meg kell gondolnunk, megéri-e adatainkat kiszolgáltatni egy maffiózós becenévért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.