Gazdaság

20-30 százalékkal nőhet a kőolaj világpiaci ára

20-30 százalékkal nőhet a kőolaj világpiaci ára

2012. január 25., szerda
20-30 százalékkal nőhet a kőolaj világpiaci ára

A nyersolaj világpiaci ára 20-30 százalékkal emelkedhet a jelenlegi szintről abban az esetben, ha Irán leállítaná az energiahordozó exportját az amerikai és az európai uniós szankciók miatt - ismertette számításait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán.

A szervezet szerint a világon ötödik legnagyobb olajtermelő Irán olajkivitelének a leállása miatt napi 1,5 millió hordó nyersolaj esne ki a piacokról, nagyjából ugyanannyi, mint amennyi a múlt év elején kirobbant líbiai polgárháború idején, és aminek a hatására akkor 100 dollár fölé ugrott a nyersolaj ára. Teherán korábban kilátásba helyezte, hogy olajexportját sújtó büntető intézkedések esetén lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül a perzsa-öböli országok olajának nagy részét szállítják. Az Európai Unió hétfőn döntött úgy, hogy július 1-jéig úgynevezett késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni - Nyugat-Európa és az Egyesült Államok által katonai célúnak minősített - nukleáris programját. Röviddel 17.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 14 cent emelkedéssel 110,17 dolláron állt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.