Közélet

Másodfokon is beperli az államot egy ópusztaszeri család

Másodfokon is beperli az államot egy ópusztaszeri család

2011. december 12., hétfő
Másodfokon is beperli az államot egy ópusztaszeri család

Másodfokon is beperli az államot az az ópusztaszeri család, amely nem hajlandó beoltatni 16 hónapos kislányát - értesült az MTI Hírcentrum.

Mint a Duna TV hétfő esti Híradójában elhangzott, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) többször is kötelezte a családot a gyermek beoltatására, de ők mindig fellebbeztek ez ellen. A szülők azt mondják: az egészséges életmód hívei, félnek a mellékhatásoktól, ezért nem adatják be a kötelező oltásokat. A család beperelte a magyar államot is, a bíróság ezt első fokon elutasította. Ezért az apa hétfőn beadta a fellebbezését másodfokon. A Híradó szerint a szülők precedenst akarnak. Azt szeretnék, ha a gyereket nem érné hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem kapja meg a kötelező vakcinákat. A gyermek édesapja,

Magyar Emil Roland

a Híradóban azt mondta: "a népegészségügyi szakhatóság véleményünk szerint inkompetens módon avatkozik bele az oktatásügybe is, azáltal, hogy a nyomására az intézmények megvonják a közösségbe járás jogát az olyanoktól, akik nincsenek oltva".

Tombácz Zsuzsanna

megyei tiszti főorvos, az eset kapcsán úgy nyilatkozott: "ha sok ilyen család lenne, elérnénk egy olyan szintet, hogy a sok-sok gyerek, akit nem oltottak be, azok egy egész járványt indukálnának". Mint például Ausztriában, ahol kanyarójárványok vannak - tette hozzá. A Híradóban megjegyezték: Magyarországon kiskorú veszélyeztetésének számít az, ha a szülő nem adatja be a kötelező vakcinákat a gyerekének. A törvény szerint az oltást elutasító szülőket akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik - hangzott el az adásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.