Gazdaság

Lezajlott a nagy virslivizsgálat, a hatóság elégedett

Lezajlott a nagy virslivizsgálat, a hatóság elégedett

2011. december 27., kedd
Lezajlott a nagy virslivizsgálat, a hatóság elégedett

Több mint 400 laborvizsgálattal 62-féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással, háromnál pedig a jelölés nem felelt meg az előírásoknak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés, illetve baromfi húsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak. A sertés virslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfi virslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget. A tárca közleménye - a Magyar Élelmiszerkönyv alapján - ismerteti a virsli előállítási szabályait. Így ez a termék legfeljebb 3 centiméter átmérőjű lehet, a húspép pedig akár természetes-, akár műbélbe is tölthető. A füstölés történhet keményfával, vagy aromaanyag párologtatásával. Amennyiben a csomagoláson a "füstölt ízű" kifejezés szerepel, akkor a füstaromát bekeverik a húspépbe. A virslinek legalább 40 százaléka hús. A fehérje 10, a zsír 25, míg a só legfeljebb 2,5 százalék lehet a termékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.