Közélet

A Jobbik ilyen formában nem támogatja a felsőoktatási törvénytervezetet

A Jobbik ilyen formában nem támogatja a felsőoktatási törvénytervezetet

2011. december 1., csütörtök
A Jobbik ilyen formában nem támogatja a felsőoktatási törvénytervezetet

"Az az abszurd helyzet áll fenn a mai magyar Parlamentben, hogy Hiller István egykori oktatási miniszter, aki annak idején mindenáron be akarta vezetni a tandíjat, most ellene érvel, míg fideszes kollégái, akik korábban tűzzel-vassal ellenezték azt, most az USA példájára hivatkozva fű alatt, bujtatott formában a tandíj bevezetésén mesterkednek" - mondta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, az oktatási bizottság tagja a felsőoktatási törvény kapcsán rendezett szegedi sajtótájékoztatón.

Szeged egyetemi város, ezért többszörösen is érdekelt abban, hogy jó oktatási törvény szülessen, hangsúlyozta

Varga Antal

, a szegedi Jobbik alelnöke. A radikális párt bizakodva várta az új felsőoktatási törvényt, mert a jelenlegi súlyos szakmai hibákat tartalmaz, különösképpen a bolognai képzésrendszer, amely a minőségi felsőoktatás legnagyobb akadálya, ezért komoly átalakításra szorul. A tavaly ősszel nyilvánosságra hozott koncepció szerint a kormány felül akarta vizsgálni ezt a képzési rendszert, sajnos később elállt ezen szándékától, és a minőségi szempontok helyett egy gazdasági szempontú felsőoktatási törvényjavaslatot nyújtott be.

Pénzkivonás a felsőoktatásból

Az elmúlt egy év alatt kiderült, a kormányzat egyre inkább szolgáltatásként tekint a felsőoktatásra, ahonnan pénzt lehet kivonni, szögezte le a

Farkas Gergely

. A Széll Kálmán-tervből is kitűnik, hogy az elkövetkező években súlyos milliárdokat szeretnének kivonni erről a területről. A jövő évi költségvetés tervezetében a tavalyihoz képest 12 százalékkal kevesebb pénzt irányoztak elő a felsőoktatásra, az új képzési formák bevezetése pedig a hallgatók egyértelmű megsarcolásáról beszélhetünk, szögezte le a jobbikos politikus. A kormányzat a jelenlegi 53 ezerről 2014-re 30 ezerre szeretné csökkenteni a hallgatók létszámát, akiket ingyen finanszíroz majd az állam. A rosszabb sorsú, szegényebb családokból származó hallgatóknak nem sok esélyük lesz bejutniuk a felsőoktatási intézmények valamelyikébe, ezért a politikus mélységesen cinikusnak találja egyes fideszes politikusok javaslatát, hogy ezek a fiatalok folyamodjanak diákhitelhez, adósodjanak el. A mai helyzetben, amikor munka sincs, úgy kezdik majd életüket az egyetemről friss diplomával kikerült fiatalok, hogy fizethetik vissza kamatostul a felvett hitelt.

Pártok és köpönyegforgatók

Három év alatt felcserélődtek a szerepek, köpönyeget cseréltek azok a párok és politikusok, akik egykoron ellenezték, most támogatják a tandíj bevezetését. A Jobbik arra is kíváncsi, mit tartalmaz majd a hallgatói szerződés, mert a törvénytervezet mindössze egy mondatban tesz említést róla. A diplomások külföldre távozását a párt nem támogatja, ugyanakkor nem híve annak sem, hogy röghöz kössék a fiatalokat, a kérdésben az arany középút megtalálása jelentene megoldást. Farkas Gergely a Tárki legújabb felmérését idézte, miszerint soha ennyi fiatal még nem akart külföldre menni, mint most. Ebben nyilván közrejátszott az elmúlt 8 év rombolása, csakhogy a mostani kormányzat másféléves regnálása sem hozott előrelépést.

Politikai kézi vezérlés

A középfokú nyelvvizsga nélkül a jövőben nem lehet majd felsőoktatási intézménybe iratkozni. A Jobbik ezt támogatja, csak akkor a középiskolákban kell megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a diákok ingyen megszerezhessék a nyelvvizsgát, ne kelljen még külön órákat venniük és tanárokat fizetniük. A törvénytervezet szerint a miniszter nevezi ki a rektorokat, ami a radikálisok szerint azért aggályos, mert így a politika túlságosan is beavatkozik az oktatási intézmények életébe, kézi vezérléssel irányítja őket. A Jobbik még számos módosító javaslatot nyújtott be a törvénytervezettel kapcsolatban, ilyen formában ugyanis nem tudja támogatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.