Romlik a cégek üzleti várakozása

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Romlott a cégek üzleti várakozása, de még mindig pozitív tartományban van – hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken sajtótájékoztatón az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúra felmérését ismertetve.

A mintegy 2000 vállalat megkérdezése alapján számolt konjunktúramutató októberben az áprilisi plusz 16,8 pontról plusz 1,3 pontra csökkent.

Parragh László kiemelte: az index alakulása erős figyelmeztetés, hogy baj van a gazdaságban.

Az MKIK elnöke szerint a következő félév sorsdöntő lehet, mert kiderülhet, hogy a cégek, a gazdaság felfelé vagy lefelé mozdul a piaci lehetőségek és a rendelésállomány alapján.

Parragh László rámutatott, kedvezőtlen tendencia az is, hogy a magyar gazdaság egyre inkább lemarad, nem tud lépést tartani a német növekedéssel, technológiai fejlesztésre és az ipar szerkezeti váltására lenne szükség.

A külföldi tulajdonú cégek is egyre inkább elveszítik a pozitív várakozásukat, a hazai piacra termelő mikrocégek esetében pedig hatalmas volt a zuhanás várakozásaikat tekintve – emelte ki.

Drámai kilátásról számoltak be az építőipari cégek – mondta Parragh László, aki a felmérés megállapításaira hivatkozva kijelentette: a magyar gazdaságban a viszonylag tartósan jelen lesz
magas munkanélküliségi ráta.

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormánynak végre kellene hajtania a meghirdetett programokat. Jelenleg a gazdaság körüli struktúrát versenyképtelenek.

Az MTI kérdésére válaszolva Parragh László elmondta: elkerülhetetlen volt, hogy a kormány megkezdje a tárgyalást az IMF-fel, már korábban el kellett volna kezdeni. Az üzleti szféra többször is jelezte, hogy a forint árfolyama a kontrolálhatatlan zónához közeledik. Az eurózóna a spekuláció célkeresztjében van, a befektetők a hitelminősítők megállapításait veszik figyelembe.

Az MKIK elnöke szerint a magyar gazdaságpolitika zavarja a nemzetközi pénzügyi köröket, példát akarnak statuálni.

Default thumbnail
Előző sztori

Vona Gábor szerint a kormány megbukott

Default thumbnail
Következő sztori

Kettős elszámoltatást szorgalmaz Tőkés László

Legutóbbi hasonló cikkek