Gazdaság

Romlik a cégek üzleti várakozása

Romlik a cégek üzleti várakozása

2011. november 18., péntek
Romlik a cégek üzleti várakozása

Romlott a cégek üzleti várakozása, de még mindig pozitív tartományban van - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken sajtótájékoztatón az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúra felmérését ismertetve.

A mintegy 2000 vállalat megkérdezése alapján számolt konjunktúramutató októberben az áprilisi plusz 16,8 pontról plusz 1,3 pontra csökkent.

Parragh László

kiemelte: az index alakulása erős figyelmeztetés, hogy baj van a gazdaságban. Az MKIK elnöke szerint a következő félév sorsdöntő lehet, mert kiderülhet, hogy a cégek, a gazdaság felfelé vagy lefelé mozdul a piaci lehetőségek és a rendelésállomány alapján. Parragh László rámutatott, kedvezőtlen tendencia az is, hogy a magyar gazdaság egyre inkább lemarad, nem tud lépést tartani a német növekedéssel, technológiai fejlesztésre és az ipar szerkezeti váltására lenne szükség. A külföldi tulajdonú cégek is egyre inkább elveszítik a pozitív várakozásukat, a hazai piacra termelő mikrocégek esetében pedig hatalmas volt a zuhanás várakozásaikat tekintve - emelte ki. Drámai kilátásról számoltak be az építőipari cégek - mondta Parragh László, aki a felmérés megállapításaira hivatkozva kijelentette: a magyar gazdaságban a viszonylag tartósan jelen lesz magas munkanélküliségi ráta. Kérdésre válaszolva elmondta: a kormánynak végre kellene hajtania a meghirdetett programokat. Jelenleg a gazdaság körüli struktúrát versenyképtelenek. Az MTI kérdésére válaszolva Parragh László elmondta: elkerülhetetlen volt, hogy a kormány megkezdje a tárgyalást az IMF-fel, már korábban el kellett volna kezdeni. Az üzleti szféra többször is jelezte, hogy a forint árfolyama a kontrolálhatatlan zónához közeledik. Az eurózóna a spekuláció célkeresztjében van, a befektetők a hitelminősítők megállapításait veszik figyelembe. Az MKIK elnöke szerint a magyar gazdaságpolitika zavarja a nemzetközi pénzügyi köröket, példát akarnak statuálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.