Kultúra

Professzorok szelleme a Klebelsberg Könyvtárban + FOTÓK

Professzorok szelleme a Klebelsberg Könyvtárban + FOTÓK

2011. november 30., szerda
Professzorok szelleme a Klebelsberg Könyvtárban + FOTÓK

Az egyetem egykori professzoraira emlékezik az SZTE Klebelsberg Könyvtár ‘Évfordulós emlékcsarnok’ című kiállításával, melyet szerda délután nyitottak meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlaton eddig sehol be nem mutatott, személyes fényképeket és dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Baróti Dezső

irodalomtörténész születésének 100.,

Id. Boros Mihály

aneszteziológus halálának 25., valamint

Polner Ödön

jogász halálának 50. évfordulója előtt tiszteleg az SZTE Klebelsberg Könyvtár ‘Évfordulós emlékcsarnok’ című kiállításával. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ aulájában megrendezett tárlat az egyetemen tanító, illetve azzal közreműködő professzoroknak állít ezzel emléket.

Soha nem látott iratok, jegyzetek

"A hagyományokhoz tartozik, hogy az elhunyt professzorok egyikéről tudományágának egy jeles képviselője emlékezik meg, olyan, aki életében is közel állt hozzá. Az igazi visszaemlékezést azonban a kiállítás anyagai szolgálják" - mondta megnyitójában

Kovács Miklós

, egykori főiskolai tanár, miután külön köszöntötte az elhunyt professzorok családtagjait és hozzátartozóit, akik jelenlétükkel megtisztelték a kiállítást, valamint sokat segítettek annak összeállításában. Beszédében kiemelte: a kiállítás három főszereplője mind hozzájárult a kultúra és az egyetem felvirágzásához. "Megnyugtató érzéssel tekinthetünk végig életüknek és munkásságuknak, hiszen egy gazdag élet hagyatéka foglalta el helyét nemzeti kultúránk maradandóságában" - emelte ki Kovács Miklós.

"A kiállítás legkiemeltebb alakja Baróti Dezső irodalomtörténész, hiszen neki volt a legkerekebb évfordulója. Október 11-én volt a születésnapja, így ez a rendezvény egyfajta hiánypótló megemlékezés is egyben" - árulta el portálunknak Gausz Ildikó főkönyvtáros, a kiállítás egyik rendezője, aki kiemelte: eddig sehol be nem mutatott, szinte senki által nem látott képek, tárgyak és dokumentumok kerültek közszemlére a kiállításon. "Nagyon gazdag anyagunk gyűlt össze, annak köszönhetően, hogy mind a három professzor családjával sikerült felvennünk a kapcsolatot. Teljesen új, eddig még sehol ki nem állított anyagot tudunk összeszedni. Baróti Dezső két fia készséggel bocsátotta rendelkezésünkre azt az irathalmazt - melyek dedikált köteteket, jegyzeteket és régi fotókat is tartalmaztak -, amit most augusztusban meghalt édesanyjuk eddig nem kívánt a nyilvánosságra hozni" - mondta Gausz Ildikó. A kiállítást a József Attila Tanulmányi és Információs Központban egészen jövő év februárjáig megtekinthetjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.