Professzorok szelleme a Klebelsberg Könyvtárban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyetem egykori professzoraira emlékezik az SZTE Klebelsberg Könyvtár ‘Évfordulós emlékcsarnok’ című kiállításával, melyet szerda délután nyitottak meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlaton eddig sehol be nem mutatott, személyes fényképeket és dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Baróti Dezső irodalomtörténész születésének 100., Id. Boros Mihály aneszteziológus halálának 25., valamint Polner Ödön jogász halálának 50. évfordulója előtt tiszteleg az SZTE Klebelsberg Könyvtár ‘Évfordulós emlékcsarnok’ című kiállításával. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ aulájában megrendezett tárlat az egyetemen tanító, illetve azzal közreműködő professzoroknak állít ezzel emléket.

Soha nem látott iratok, jegyzetek

“A hagyományokhoz tartozik, hogy az elhunyt professzorok egyikéről tudományágának egy jeles képviselője emlékezik meg, olyan, aki életében is közel állt hozzá. Az igazi visszaemlékezést azonban a kiállítás anyagai szolgálják” – mondta megnyitójában Kovács Miklós, egykori főiskolai tanár, miután külön köszöntötte az elhunyt professzorok családtagjait és hozzátartozóit, akik jelenlétükkel megtisztelték a kiállítást, valamint sokat segítettek annak összeállításában. Beszédében kiemelte: a kiállítás három főszereplője mind hozzájárult a kultúra és az egyetem felvirágzásához. “Megnyugtató érzéssel tekinthetünk végig életüknek és munkásságuknak, hiszen egy gazdag élet hagyatéka foglalta el helyét nemzeti kultúránk maradandóságában” – emelte ki Kovács Miklós.

no images were found

“A kiállítás legkiemeltebb alakja Baróti Dezső irodalomtörténész, hiszen neki volt a legkerekebb évfordulója. Október 11-én volt a születésnapja, így ez a rendezvény egyfajta hiánypótló megemlékezés is egyben” – árulta el portálunknak Gausz Ildikó főkönyvtáros, a kiállítás egyik rendezője, aki kiemelte: eddig sehol be nem mutatott, szinte senki által nem látott képek, tárgyak és dokumentumok kerültek közszemlére a kiállításon. “Nagyon gazdag anyagunk gyűlt össze, annak köszönhetően, hogy mind a három professzor családjával sikerült felvennünk a kapcsolatot. Teljesen új, eddig még sehol ki nem állított anyagot tudunk összeszedni. Baróti Dezső két fia készséggel bocsátotta rendelkezésünkre azt az irathalmazt – melyek dedikált köteteket, jegyzeteket és régi fotókat is tartalmaztak -, amit most augusztusban meghalt édesanyjuk eddig nem kívánt a nyilvánosságra hozni” – mondta Gausz Ildikó.

A kiállítást a József Attila Tanulmányi és Információs Központban egészen jövő év februárjáig megtekinthetjük.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Jobbik: a kormány szinte minden intézkedése elbocsátásokhoz vezet

Következő sztori

Minden napra kell egy Bibó + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek