Közélet

Elterjedőben az önkéntesség, fejlődőképesek vagyunk + FOTÓK

Elterjedőben az önkéntesség, fejlődőképesek vagyunk + FOTÓK

2011. november 29., kedd
Elterjedőben az önkéntesség, fejlődőképesek vagyunk + FOTÓK
A szervezetet segítő szakemberekkel, együttműködő partnerekkel és barátokkal ünnepelte a Talentum Alapítvány fennállásának 15 éves jubileumát kedden délután a Móravárosi Közösségi Házban. Az önkéntesség támogatására létrehívott szervezet évfordulójának külön érdekessége, hogy éppen az Önkéntes Európai Évével esik egybe. Az alapítvány 2002-ben alakult Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért névvel. A történet azonban nem ekkor indul, hanem 1996-ban - innen datálódik a 15 év, ekkor indítottak először Talentum Önkéntesképző néven egy képzés, mely a Katolikus Ifjúsági Alapítvány keretében működő projekt volt, amit Talentum-találkozók kísértek, majd kezdtek terebélyesedni a lehetőségek, már nem csak önkéntesek, hanem a civil szféra más szereplői számára is szerveztek fórumokat, workshopokat. Így jutunk el 2002-ig, az alapítvány létrehozásáig. "Ha visszagondolunk, ebben az időben az önkéntesség még nem volt egy népszerű dolog - mi viszont ráéreztünk a fontosságára" - mondta el portálunknak B. Balogh Edit, az alapítvány elnöke. 2006-ban megnyitották az Önkéntes Központot, melynek fő tevékenysége az önkéntesek közvetítése, illetve az önkéntesség népszerűsítése volt. Képzéseket kezdtek kínálni mind az önkéntesek, mind az azokat fogadó szervezetek számára. Szakmai fórumokat hívnak össze a különféle szektorok találkozására, illetve sok önkéntes akciót szervezünk. Hosszú távú önkéntes programokat is indítottak, így például a kórházi vagy a múzeumi önkéntességet - ezek arról szólnak, hogy egy-egy önkéntes nem csak egy-egy akcióra köteleződik el, hanem akár egy-két éven keresztül egy tématerületen kitartóan dolgozik. "Mindezeket megkoronázta a 2011-es év, amikor nagyon sok lehetőségünk volt a népszerűsítésre, iskolákba hívtak és hívnak bennünket, számos kiadványunk jelent meg, ami az önkéntességet népszerűsíti" - tette hozzá az elnök.

Csapatban

Az önkéntességgel a közjóért teszünk - valamit jót alkotunk a társadalomban. Az önkéntesség azt jelenti, valamint saját akaratunkból viszünk véghez - a sok kötelezettségünk mellett jó olykor szabadon választani egy tevékenységet, belső motivációból. És mindez fizetés nélkül - korábban az emberek egy része úgy vélte, hogy ingyen nem dolgozik, de manapság rájöttek ennek az értékére: közösséget kap a munkával, tapasztalatot szerezhet az adott területen, megismerkedhet új dolgokkal.
"Édesanyámtól hallottam körülbelül egy éve az önkéntességről, akkor keveset tudtam róla" - mondta el portálunknak Ciceri Attila, fiatal önkéntes, aki számtalanszor végzett már önkéntes munkát. "Olyan helyeken munkálkodhattam, amikről nem is álmodtam" - így az önkéntes, aki például a Szegedi Ifjúsági Napokon is népszerűsítette - az önkénteskedést. Mint elmondta, mióta ilyen akciókban részt vesz, jobban meg tudja becsülni a munkát, és nyitottabb lett az emberekre és a világra. "Lelkes, vidám, bizakodó, összetartó, munkabíró, céltudatos - de ami a legfontosabb: egy csapat!" - így jellemezte az alapítványt a jubileumi ünnepség megnyitóján Márton Gábor, a szervezet alelnöke. "Azért vagyunk itt ma ennyien, mert sokak kaptak valamit ettől az alapítványtól" - tette hozzá Jusztin István alelnök.

Bárki

Szinte bárki jöhet - de a központ kiemelt csoportja a fiatalok, akik nagyon nyitottak arra, hogy egy-egy önkéntes munkában részt vegyenek - ha megszólítják őket, ugyanis maguktól nehezebben jönnek. Ezért fejlesztettek ki egy osztályfőnöki órát, amihez multiplikátorokat képeztek, akik bejárnak a gyakorlatorientált órák megtartására. Ennek sokszor az a következménye, hogy egy-egy osztály összefog, kitalálnak egy önkéntes akciót, és elmennek, és végre is hajtják. Kiemelt célcsoportot alkotnak a munkanélküliek, akiknek jó lehetőséget jelent a munka világába való visszakapcsolódásra az önkéntesség. B. Balogh Edit azt is elmondta, nagyon fontos számukra a szeniorok, azaz aktív nyugdíjasok csoportja, akik szívesen adják át tudásukat a fiataloknak azokon a területeken, ahol dolgoztak. Így lehetőségük nyílik arra, hogy a társadalom továbbra is aktív tagjának érezzék magukat, akikre számítanak. Emellett egy kutatás eredménye alapján az aktív dolgozók aránya is igen magas az önkéntesek közt Csongrád megyében.

Köz-tudatban

Európához viszonyítva viszont még mindig rosszul állunk, jóllehet fejlődőképesek vagyunk: a nyugati országokban a lakosság 60-70 százaléka (!) vesz részt önkéntes munkában. 2006-ban, a központ megnyitásakor még egy-egy önkéntes jelentkezését is üdvrivalgással fogadták, ma már naponta két-három ember megfordul itt, mert olvasták az újságban vagy egy szórólapon, hallották a rádióban. Érdeklődnek, mi is ez, hogyan tudnának bekapcsolódni. "Ami nagyon fontos: az Önkéntesség Évével bekerült a köztudatba a fogalom" - húzta alá B. Balogh Edit. "Törekszünk arra, hogy a fogadószervezeteket is felkészítsük, hogy az önkéntesek jól érezzék magukat és hasznos munkát végezhessenek" - magyarázta az elnök.

Figyelem! Ingyenmunka!

A jámbor olvasó talán maga is felteszi a kérdést, hogy jó-jó, de mi van, ha a munkanélküliségben úszó Magyarország egy-egy "spórolós" szervezete úgy véli, hogy egy adott munkára talán nem is kellene neki állandó fizetett munkaerő, elég, ha egy-egy önkéntest kiutalnak hozzá... "Valóban találkozunk ezzel a problémával, de ezért is szervezünk a fogadószervezeteknek információs napokat, felkészítéseket, képzéseket, amelyeken különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fizetett munkaerő nem pótolható önkéntesekkel" - emelte ki B. Balogh Edit. A szervezetnek kell eldöntenie, melyik funkciót oldható meg így, melyik nem. Arról nem is beszélve, hogy sok intézményben törvény írja elő, kinek kell fizetett alkalmazottnak lennie. Ezt az Önkéntes Központ nem kívánja pótolni, sőt, ha valaki ilyen gondolatokkal érkezik, igyekeznek a "jó irányba" terelni. "Az is a feladatunk, hogy tisztítsuk az önkéntességről kialakított képet, hogy az önkéntesség a megfelelő helyre kerüljön a köztudatban, hogy ne rossz gondolatot váltson ki az emberekből, hanem azt a társadalmi jó érzést, amire annak idején létrehozták" - összegzett a Talentum Alapítvány elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.