Kultúra

Föllebbenteni a fátylat a komolyzenéről

Föllebbenteni a fátylat a komolyzenéről

2011. november 24., csütörtök
Föllebbenteni a fátylat a komolyzenéről
Az embereknek kellene legyen véleménye a zenéről. Ha van, akkor őszintén mondják el, vitassák meg! - vallja Tóth-Fekete Nóra zongoraművész, az SZTE Tehetségpont tagja, aki kedden némileg rendhagyó fellépéssel várta a közönséget a Millenniumi Kávéházba. Sokszor hallottuk már, hogy a komolyzenét így meg úgy kellene - ahogy mondani szokás - "közelebb hozni" a szélesebb nagyközönséghez is. A módszerek különbözőek, de alapvetően a "még, még, még komolyzenét" jelszó alatt kimerülnek az érvek. Tóth-Fekete Nóra - aki még hallgatóként bekerült a szegedi egyetem tehetségeit tömörítő SZTE Tehetségpontba - most egy másik úttal próbálkozik - a visszajelzések alapján sikeresen.

NÉVJEGY

Tóth-Fekete Nóra 2009-ben szerezte meg zongoraművész, -tanári diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán Kerek Ferenc tanítványaként. Középiskolai és főiskolai évei alatt rendszeresen látogatta elismert művészek mesterkurzusait. Részt vett Rév Lívia, Szabó Orsolya, Kerek Ferenc és Baranyay László kurzusain. 2006-ban Debrecenben és Budapesten vett részt országos kamarazenei versenyen. 2008 márciusában a Szegeden megrendezett III. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen különdíjat kapott. 2010 áprilisában szerepelt a 4. Nemzetközi Rodoszi Zongoraversenyen, valamint kamarapartnerként 2010 szeptemberében a 48. 's-Hertogenbosch-i Nemzetközi Énekversenyen. Fellépett szólókoncertekkel Jászladányon, Jászberényben, Szegeden, Kecskeméten és Egerben, valamint kamarazenei estek alkalmával Budapesten, Szolnokon, Makón, Debrecenben és Szekszárdon. Repertoárján szóló zongoradarabok, és kamaraművek egyaránt szerepelnek. Szólókoncertjein fontosnak tartja a kortárs zongoraművek népszerűsítését is. Korrepetitori vénája egyetemi évei alatt bontakozott ki, hangszeres és énekes szólistákkal dolgozott. A 2010-es évben a Magyar Televízió szegedi stúdiójának vendége volt, mely riportot közvetítették országosan is.

A jó bor és a cégér

Szögezzük le mindenekelőtt, a komolyzene nem szorul arra, hogy bárki reklámozza. Ami ennyi ideje él, soha sem fog teljesen eltűnni - véli Nóra. "Nem kell propagálni, annál nemesebb, értékesebb. Az viszont nem mellékes, hogy egy szűk réteg részesül az értékeiben, vagy közkincs. Kodály idejében például remekül működött a szélesebb közönség 'kinevelése'. Ez voltaképp a megoldandó feladat" - összegzett a zongoraművész.

Kapaszkodó a zenéhez

Jászladányon "hazai pályán" lépett először közönség elé szólókoncerttel. Mint mesélte, ott nincs még hagyománya a komolyzenei koncerteknek, más köti le az emberek figyelmét. Ennek ellenére sokan jelezték előre, hogy jönnek. "Az jutott eszembe, hogy a hallgatóság nagy része nem hallgat komolyzenét, nem foglalkozik vele igazán, nincs mihez kötni a hallottakat. Ott fog ülni és én egymás után zúdítom rá az ismeretlen műveket. Biztosan érdekes lett volna így is, hiszen azok az alkotások, melyek kiállták az idő próbáját, gyönyörűek. Viszont ha semmilyen kapaszkodó, vagy viszonyítási pont nincs, egy idő után unalmassá válhat a műsor. Így aztán írtam pár sort mindegyik darab elé, ami kicsit föllebbenti a fátylat. Előre sugall valamit a szerzőről, a darab témájáról. Ahhoz is ad támpontokat, hogy mitől lehet érdekes például egy zongoraszonáta" - magyarázta a művésznő. A pozitív visszacsatolás sem maradt el, elégedetten számoltak be arról, milyen jó volt úgy hallgatni a műveket, hogy előtte beszélt róluk az előadó. Ennek az egyszerű műsorismertetésnek a továbbfejlesztett változata volt a keddi A hallható forma című koncert.

Kölcsönhatások

Vegyük mondjuk a műsor Schönberg részét. A Hat kis zongoradarabhoz a szerző saját festményeit vetítette ki Tóth-Fekete Nóra. Mint elmondta, így nem csak azonos kor, terület, hanem egyazon alkotó különböző művészeti ágban való megnyilvánulása volt látható, hallható. "Eredetileg azért kerestem meg a képeket, mert közelebb akartam kerülni az ő zenéjéhez. A végén kölcsönös lett a dolog, a kép közelebb vitt a zenéhez, a zene pedig a képekhez. Ezt az erős kölcsönhatást domborítja ki a műsor Schönbergnek szentelt része" - így a zongoraművész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.