Közélet

Új "Szekta" alakul a közművelődésért

Új "Szekta" alakul a közművelődésért

2011. október 20., csütörtök
Új "Szekta" alakul a közművelődésért

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület Szeged városának főjegyzője felé hivatalosan jelezte a Közművelődési Tanács megalakítási szándékát. A törvény értelmében a tanácshoz a bejelentéstől számított 30 napon belül lehet jelentkezni csatlakozási szándékkal.

A Szeged Közművelődési Tanács (Szekta) egy régi közéleti, civil hagyományhoz csatlakozik ismét. A rendszerváltás után 1999-től 2009-ig működött már Közművelődési Tanács, amely azonban negyedik, három éves ciklusát nem kezdte meg, így most egy új Szekta megalakulása áll a küszöbön. A Közművelődési Tanácsok a lakossági igények megjelenésének, kulturális érdekérvényesítésének és a közművelődési tevékenységek önkéntes összehangolásának rendszeres és folyamatos helyi fóruma. Alapításában közművelődési célú társadalmi szervezetek vesznek részt, a tanács mandátuma pedig három év. Működéséhez főleg a véleményezés, a közművelődési kérdésekben, önkormányzati döntések előkészítésében az állásfoglalás, javaslat. Figyelemmel kíséri és véleményezi továbbá az önkormányzat közművelődésre biztosított pénzügyi támogatás felhasználását, vagyoni eszközök célszerű használatát az ezekkel kapcsolatos zárszámadást, költségvetési tervezetet és vonatkozó döntéseket. A tanács mindezek közéleti tevékenységek mellett elősegíti a különböző közművelődési szervezetek együttműködését. Szeptember 27-én jelent meg az alábbi jegyzői felhívás a Közművelődési Tanács megalakulásáról.

Felhívás Közművelődési Tanács alakítására

Szeged Megyei Jogú Város jegyzője az alábbi felhívást teszi közzé: A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a 82. és 83. §-okban szabályozottan) lehetőséget ad arra, hogy településenként Közművelődési Tanács alakuljon. A Tanácsot azok a közművelődési célú társadalmi szervezetek hozhatják létre, melyeknek bejegyzett székhelye az adott település, s amelyeknek legfelsőbb szerve írásos határozatban jelzi ez irányú szándékát. A Tanács elsődlegesen a lakossági igények megjelenítésének, a kulturális érdekérvényesítésnek és a közművelődési tevékenységek önkéntes összehangolásának rendszeres és folyamatos helyi fóruma. A Törvény felhatalmazása alapján a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület hivatalosan jelezte Szeged Megyei Jogú Város jegyzőjének a Közművelődési Tanács megalakítási szándékát. E hirdetmény megjelenésétől számított 30 napon belül a 83. § (1)-(2) bekezdésben foglaltak szerint további szervezetek nyújthatják be a jegyzőhöz csatlakozási szándékot tartalmazó határozataikat. A fentiek alapján kérem mindazon szervezeteket, akik a törvényi feltételeknek megfelelve részt kívánnak venni a Közművelődési Tanács munkájában, e hirdetmény megjelenésétől számított 30 napon belül Szeged Megyei Jogú Város jegyzőjének küldjék meg erről szóló írásos határozatukat, továbbá 30 napnál nem régebbi bírósági igazolást a szervezet létezéséről.

Mózes Ervin

címzetes főjegyző

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.