Sztrájkbizottságot hozott létre az EHÖK a reformokért + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói sztrájkbizottságot alakítottak a felsőoktatási törvénytervezet megreformálásáért – jelentette ki Ament Balázs, az SZTE EHÖK általános alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Meglátásuk szerint, amennyiben a törvénytervezetet jelenlegi formájában fogadják el, a felsőoktatásban tanulók és dolgozók kiszolgáltatottá válnak, a szegény családok gyermekeinek felsőfokú tanulmányait ellehetetlenítik, illetve a már emlegetett röghöz kötéssel megszüntetik a szabad munkaerő-áramlást.

„Nem csak a hallgatóknak vagy a EHÖK-nek, hanem a felsőoktatási dolgozóknak is az a legfőbb problémája, hogy hiányzott a társadalmi párbeszéd. Az érintett felek feje fölött dőlnek el olyan kérdések, amelyek a mostani kiharcolt vagy kapott jogokat csökkenteni fogják” – jegyezte meg Ament Balázs az SZTE rektori épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján, melyen több tucat hallgató is részt vett.

Amennyiben bizonyos szakokon kizárólag költségtérítéses képzések indulnának, az a hátrányos helyzetű tehetséges diákokat érintené hátrányosan, lehetetlenné tenné számukra, hogy ezen szakokat válasszá.

Az EHÖK általános alelnöke kijelentette, a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK) az elmúlt hetekben egyeztetéseket folytatott a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ), illetve a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) is. Az SZTE EHÖK általános alelnöke szerint a KDNP oktatási államtitkára tervezett intézkedéseivel ellehetetlenítik a jelen és a jövő értelmiségét, ezért is alakítottak sztrájkbizottságot.

no images were found

„A hallgatói mozgalom szolidaritásában bízva arra kérjük a szakszervezeteket, társönkormányzatokat, segítsék kezdeményezésünket, hiszen nélkülük nem érhetünk cél” – fogalmazott.

Ament emlékeztetett rá, hogy 2007-ben a szegedi egyetemisták indították el tandíjellenes tüntetéssorozatot, így most is úgy érzik, hogy a régió vezető felsőoktatási intézményeként szükséges lépéseket tenniük. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Budapestre meghirdetett demonstrációján mindenképpen résztvesznek.

no images were found

Előző sztori

Megérkeztek a Csontváry-művek Szegedre + FOTÓK

Következő sztori

Vízilabda: kikapott a fővárosban a HVSC