Közélet

Az illegális migráció visszaszorítása nemzetközi összefogást igényel

Az illegális migráció visszaszorítása nemzetközi összefogást igényel

2011. október 17., hétfő
Az illegális migráció visszaszorítása nemzetközi összefogást igényel
A magyar-szerb határszakaszon tapasztalható migrációs helyzetről tárgyalt Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány és szerb kollégája, Milorad Veljovic rendőr-főigazgató a röszkei határátkelő épületében. Mindkét fél rendkívül hasznosnak és eredményesnek értékelte a kétórás találkozót, amelyen egyetlen napirendi pont szerepelt: az illegális határátlépések közös visszaszorítása. Az utóbbi időszakban jelentősen megnövekedett az említett határszakaszon az illegális határátlépések száma, ami mindkét ország rendőrsége számára komoly kihívást jelent. A szerb rendőr- főigazgató 24 százalékos növekedésről számolt be, eddig 45 országból érkeztek migránsok a szerb-magyar határszakaszra. A megbeszélésen megállapodás született arról, hogy a jövőben technikai, anyagi, személyi eszközöket nem sajnálva mindent megtesznek az illegális migráció visszaszorítására, és mindkét ország prioritásként kezeli a feladatot.

A magyar és szerb rendőrök közösen lépnek fel

Hatala József szerint nyílt és őszinte véleménycsere zajlott, mindkét fél elvégezte a saját értékelését, majd összevetették az eredményeket. Az illegális migrációval általában együtt jár az egyre korszerűbb technikát, innovatív megoldásokat használó, egyre felkészültebben és szervezettebben fellépő embercsempészet. Volt olyan hétvége, hogy több mint 100 illegális határátlépést sikerült megakadályozniuk a magyar határrendészet rendőreinek. Az augusztus eleje óta drasztikusan megnövekedett illegális határátlépések visszaszorítása érdekében a magyar rendőrség jelentős mértékben megemelte a rendőrök létszámát, egy helikoptert vezényeltek a térségbe, lovas járőrökkel erősítették meg a járőrszolgálatot és osztrák határőrizeti dolgozók is segítik a magyar kollégák munkáját. Szorosabbra fűzték a kapcsolatot az EU határőrizeti ügynökségével, ahonnan korszerű technikai eszközöket, berendezéseket kaptak. Az országos rendőrfőkapitány szerint a tél beálltával még nagyobb migrációs nyomás várható, ezért további intézkedéseket vezetnek be: 165 fős rendőri egységet vezényelnek Kiskunhalas környékére, és szerb rendőri tisztviselők is besegítenek a munkába. A felek megegyeztek abban, hogy decemberben ismét találkoznak, és véleményt cserélnek az újabb tapasztalatokról.

Megszigorított határellenőrzés

Újságírói kérdésre, hol jutnak be Szerbiába az illegális migránsok és miként lehetne kitoloncolni őket, Milorad Veljovic elmondta, főleg Macedónián, Koszovón és Görögországon keresztül érkeznek, de gyakran próbálkoznak az uniós Bulgárián keresztül is. Többnyire Afganisztánból és Pakisztánból érkeznek, újabban azonban észak-afrikai országokból is egyre többen jönnek. A rendőr-főigazgató szerint sokan menedékjogot kérnek, így amíg ügyük folyamatban van, nem lehet kitoloncolni őket, miközben többször is illegális határátlépéssel próbálkoznak. Tavaly 5300 illegális migráns fordult meg Szerbiában, ebből több mint ezer fő magyarországi illegális átlépését akadályozták meg. A szerb oldal szigorítani fogja a macedóniai határ ellenőrzését, és a közös magyar-szerb járőrök hadrendbe állításától is komoly eredményt várnak. A számok iránt érdeklődő újságíróknak Hatala József megerősítette, a déli határszakaszon mintegy 30 százalékkal nőtt az illegális határátkelések száma, ezért nemzetközileg is összehangolt munkára van szükség. A felmerülő költségekkel kapcsolatban az országos rendőrfőkapitány nem óhajtott találgatásokba bocsátkozni, de azt elmondta, biztos, hogy száz milliós nagyságrendekről beszélhetünk. A szerb rendőrfőnök két eredményes szabadkai akcióról számolt be, melynek következtében nemzetközi embercsempész-bandát sikerült felszámolniuk. Az egyik élén egy indiai állampolgár állt, ami az is bizonyítja, hogy a rendkívül jól jövedelmező üzletág nem ismer határokat.

Macska-egér játék

A következő kérdés a Szabadka környéki migránsokból összeverődött kolóniára vonatkozott. Hányan vannak jelenleg ott és mi lesz a sorsuk? Milorad Veljovic mintegy 70 ilyen szerencsétlenről tett említést. Nem tudjuk ki tájékoztatta, ugyanis a szabadkai kollégák közel 200-ról beszélnek, akik a temető melletti kiserdőkben nyomorognak. Néhány napja elzárták a vízcsapot a sírkertben, úgyhogy már tisztálkodni sem tudnak, és valóban embertelen körülmények között élnek. Mivel állítólag sokan menedékjogot kértek, így nem korlátozhatják a mozgásukat. Ők viszont kihasználják ezt a helyzetet és megpróbálnak illegálisan átjutni a magyar határon Nyugat-Európába. A szerb rendőr- főigazgató szerint egyértelműen a gazdasági válság következménye a megnövekedett illegális határátlépések száma. A magyar oldalon lefülelt migránsok 99 százalékát Szerbia visszafogadja. A baj csak az, hogy ezek az elkeseredett, mindenre elszánt emberek másodszor és harmadszor is próbálkozni fognak mindaddig, amíg nem sikerül neki. Vég nélküli macska-egér játéknak tűnik minden újabb próbálkozás. A sajtótájékoztató után az újságíróknak bemutatták azokat a korszerű technikai eszközöket, amelyekkel az utóbbi időben megerősítették a migrációs szempontból rendkívül aktív magyar-szerb határszakaszt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.