Közélet

Közös román-magyar kutatási program indul a Maros-völgyében

Közös román-magyar kutatási program indul a Maros-völgyében

2011. október 24., hétfő
Közös román-magyar kutatási program indul a Maros-völgyében

A határ magyar és román oldalán részben eltérő tájhasználat és a természetes élőhelyek állapota közötti összefüggéseket vizsgáló közös kutatási programot indít uniós támogatással az aradi és a szegedi egyetem – jelentette be Körmöczi László professzor, a projekt egyik vezetője hétfőn Szegeden.

A Maros alföldi szakaszán az alapkőzet és a talajtulajdonságok ugyanazok, a klimatikus és vízháztartási viszonyok hasonlóak a határ két oldalán – mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ökológiai tanszékének vezetője a kutatási programról tartott sajtótájékoztatón. A természeti adottságoknak köszönhetően már az ősidőktől fogva a legeltetés és a szántóföldi gazdálkodás volt a jellemző a térségben. Bár a határ meghúzása óta ökológiai léptékkel csupán rövid idő telt el a tájhasználat némileg megváltozott a magyar és a román oldalon. Magyarországon a viszonylag nagy parcellákon folyó szántóföldi gazdálkodás maradt a jellemző, Romániában viszont nőtt a legeltetés jelentősége, a szántóföldi gazdálkodás pedig kisebb területeken folyik – közölte a szakember. A 392 ezer eurós összköltségű 14 magyar és 11 román kutató bevonásával 2012 végéig folyó program célja, hogy felderítse, a részben eltérő tájhasználat miként befolyásolja a természetes vagy természet közeli élőhelyek állapotát. Az SZTE és az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem szakemberei egységes módszertan alapján felmérik a Maros-völgy kiválasztott élőhelyeit, megvizsgálják azok állat- és növényvilágát, s ezen belül külön figyelmet szentelnek a sok hordalékot hozó folyó szigetein kialakuló rovarkolóniáknak – jelentette be a professzor. A program fontos része a lakosság a természeti értékekhez fűződő viszonyának feltérképezése. Ennek érdekében interjúkat készítenek – mondta a tanszékvezető. Körmöczi László hangsúlyozta, a kapott eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a régióban a lakossági és a környezeti igényeket egyaránt figyelembe vevő hosszú távú fejlesztési tervek készülhessenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.