Bulvár

Utazás: varázslatos körút a vallások fővárosában

Utazás: varázslatos körút a vallások fővárosában

2011. szeptember 30., péntek
Utazás: varázslatos körút a vallások fővárosában

A biblia helyszíneit barangolhatjuk be Izrael mesés tájain, ahol összefonódik a múlt és a jelen. Partnerünk, a C&T Hungary Utazási Iroda legújabb ajánlata.

Dávid király bibliai városát tárhatták fel

Dávid

, Izrael második királyának a történetét az Ószövetség ismerteti Sámuel próféta könyveiben. A Biblia szerint a i.e. 10. században Dávid hatalmas birodalma Egyiptomtól az Eufráteszig terjedt, ám országának létezését semmiféle tárgyi bizonyíték sem támasztotta eddig alá - olvasható a CNN honlapján. Az Elah-völgyben, Jeruzsálemtől 30 kilométerre folyó ásatások során egy települést tárnak fel.

Joszef Garfinkel

, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora szerint szerkezete jellemző a júdeai városokra. A leletek között előkerült egy cseréptöredék, amelynek felirata a héber korai változatán íródhatott, és találtak háromezer éves olajbogyómagvakat is. A leletekről Joszef Garfinkel professzor elmondta, hogy állati csontok ezrei kerültek elő. Ezek birka-, szarvasmarha-, valamint kecskecsontok, ugyanakkor egyetlen sertéscsontot sem találtak. A kánaánita, vagy filiszteus településeken előkerülő csontok 20 százaléka viszont sertéstől származik. Eddig a településnek csupán 10 százalékát tárták fel, ezért jelentős leletek előkerülését várják a régészek. Más régészek megkérdőjelezik a leletek jelentőségét.

Iszrael Finkelstein

, a Tel-avivi Egyetem professzora szerint a feltárt romok semmiben sem emlékeztetnek a Bibliában szereplő hatalmas birodalomra. "Egy nagy birodalomról beszélünk, amelyet csodálatos fővárosból igazgattak, olyanból, mint amilyen az asszírok birodalma volt a i.e. 10. században, vagy az északi Izraeli Királyság szintén a i.e. 10. században" - fogalmazott Iszrael Finkelstein. Joszef Garfinkel szerint viszont nem a bibliai nagy birodalom a lényeg, hanem a királyság puszta léte."A közvélekedés szerint sosem volt Júdeai Királyság. Meggyőződésem viszont, hogy létezett, még ha nem is volt oly hatalmas, és dicsőséges, mint a Bibliában szereplő" - emelte ki Joszef Garfinkel.

IZRAEL

9 nap/ 8éj 2012. április 18 - 26. Részvételi díj: 336.900.-

1. nap: Budapest – Tel Aviv - Netanya

Találkozás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján 07.30 órakor, indulás 10.30 órakor. Utazás az EL AL légitársaság menetrendszerinti járatával Budapestről Tel Avivba. A biztonsági ellenőrzés miatt kérjük minden utasunkat, hogy indulás előtt 3 órával jelenjen meg a repülőtéren. A megérkezés (14.40 óra) után busztranszfer Netanyába. Ez a pezsgő tengerparti üdülőhely, számtalan üzlettel, bárral, kávézóval várja az utazókat. Érkezés után szabadidő és vacsora.

2. nap: Akko – Haifa – Caesarea - Tiberias

Reggeli után Akko felé vesszük az irányt. Akko az UNESCO Világörökség része, mely a mai napig őrzi a keresztes lovagok emlékét. Ezt a Jézus idejéből megmaradt várost a zsidók is tisztelik, minthogy több híres rabbit is itt temettek el. Ezután Haifába utazunk, ahol először buszos városnézés keretében ismerkedünk meg a nevezetességekkel. Ezután a Baha’i-szentélyhez vezető kertrendszerben sétálunk, és megtekintjük ezt az impozáns aranykupolás épületet. Haifa ismert vallási toleranciájáról, itt található a Baha’i vallás központja, mely vallás minden világvallás elemeit ötvözi, átvette Mózes, Jézus, Buddha és Mohamed tanainak alapelveit. A Karmel-hegyre megyünk, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Ezután a Karmelita kolostort nézzük meg, majd továbbutazunk Caesareaba, ahol Pál Apostol 2 évig volt rabságban. A keresztes lovagok vára mellett a római színházat is megnézzük. Az elkövetkező két estén szállásunk Tiberiasban lesz.

3. nap: Nazareth – Galileai-tó

Reggeli után utazunk Nazarethbe, Jézus gyerekkori otthonába, ahol ellátogatunk az Angyali Üdvözlet Templomába. Itt találjuk Mária házát. Továbbutazunk a Jordán-folyóhoz és a Genezareti-tóhoz, ahol könnyű ebédünket is elfogyasztjuk. Útközben megállunk Yardenitnél, a Jordán folyó hagyományos keresztelő helyén, ahová a világ minden pontjáról érkeznek zarándokok, hogy megkeresztelkedjenek. Itt van egy kis üzlet, ahol sok szép izraeli emléktárgy közül válogathatunk, illetve olyan kozmetikumokat találunk, melyek holt-tengeri ásványokat tartalmaznak. Látni fogjuk a Boldogság hegyét, ahol elhangzott a Hegyi Beszéd. Látogatás Capernaumba, ahol megtekintjük Szt. Péter házának maradványait, és a régi zsinagógát, ahol Jézus oly sokat prédikált. Utunkba esik Tabgha-ba, a kenyér- és halszaporítás csodájának helyszíne is.

4. nap: Jeruzsálem, Betlehem

Reggeli után Jeruzsálembe indulunk. Elkezdjük az Óváros zsidó negyedének felfedezését. A Kidron-völgyén át jutunk el az Olajfák hegyén található Getsemáne kertbe, ahol megtekintjük Mária sírját. A Getsemane kertben töltötték Jézus és tanítványai a Jézus letartóztatása előtti utolsó órákat, mielőtt Júdás feladta. A bütykös olívafák a kertben 2000 évesek és ezek egyikére akasztotta fel magát a tanítvány, Júdás. Ezután a Nemzetek Templomát látogatjuk meg, ahol a főoltár előtti kőnél imádkozott éjszaka Jézus elfogása előtt. Utunk Betlehembe vezet, ahol megebédelünk és megtekintjük a Születés Templomát. A szállás elfoglalása és vacsora után hangulatos éjjeli séta keretében ismerkedünk a kivilágított várossal. Két éjszakát töltünk Jeruzsálemben.

5. nap: Jeruzsálem

Reggeli után megnézzük az ókori Jeruzsálem pompás makettjét. Látogatást teszünk a Sion-hegyre, megnézzük Mária Elszenderülésének Templomát a Dormitio templomot, az Utolsó vacsora termét, Dávid király sírját Kajafás házának közelében. Ellátogatunk a Siratófalhoz, majd továbbhaladunk a Via Dolorosán át a Szent Sír templomhoz, Pilátus ítélethozó csarnokától a Szent Sír Templomig. Napközben elfogyasztunk egy könnyű ebédet és ellátogatunk a modern városrészbe. Látni fogjuk a Parlament (Kneszet) épületét és készítünk egy csoportképet az Izrael jelképének számító Menóra előtt. A Menóra a zsidóság egyik legrégebbi jelképe, egy hétágú gyertyatartó, amely a Mózes által látott égő csipkebokrot szimbolizálja.

6. nap: Jeruzsálem – Qumran – Massada – Eilat

Reggeli után a Júdeai-sivatagon keresztül vezet az utunk Qumranba, ahol a holt-tengeri tekercsek történetét ismerjük meg. A Holt-tenger nyugati partján haladunk Massadába, mely a hősies ellenállás jelképe a zsidó történelemben. Massada erődjét Heródes építtette egy magányos, hatalmas sziklatömb tetejére, oda, ahol a Júdeai-sivatag meredeken szakad le a Holt-tenger felé. Ez a meredek szikla 440 méterrel magasodik a Holt-tenger szintje fölé. A tengerben fürdésre is lesz lehetőség. Utunkat folytatjuk Vörös-tenger északi partján fekvő Eilatba, ahol az elkövetkező 3 éjszakát töltjük.

7. nap: Petra

Reggeli után fakultatív kirándulás keretében látogathatunk el Jordániába, Petrába. Aki nem vesz részt a kiránduláson, annak pihenésre, fürdőzésre van lehetősége. Petrát, a sziklából kifaragott színpompás várost, méltán nevezhetjük a világ egyik legkülönlegesebb műemlék-együttesének. A petrai látnivalók hatalmas területen helyezkednek el: sziklákba vájt sírok, szentélyek, üregek, római kori romok szegélyezik a szurdokvölgyet. Óriási, háromezer nézőt befogadó amfiteátrum, oszlopokkal kísért út, piac, kolostor adja a Világörökség részének nyilvánított ősi város műemlékeit. Este a kirándulást követően visszautazunk Eilatba; a hotelben lesz a vacsora.

8. nap: Eilat

Reggeli után ismerkedünk a várossal, ellátogatunk a tengeralatti akváriumba. A tenger élővilágát csodálhatják meg a látogatók, a hatalmas ablakokkal ellátott obszervatóriumból. Délután fürdőzésre, pihenésre nyílik lehetőség,. Este vacsora a szállodában, majd részesei leszünk annak a fergeteges ünnepnek, melyet a függetlenség napjának tiszteletére rendeznek Izraelben.

9. nap: Eilat – Ben Gurion Repülőtér – Budapest

Az éjszaki ünneplés után délelőtt lehetőség van pihenésre. Délben indulunk a sivatagon keresztül a repülőtérre. 20.50-kor indul az EL AL légitársaság gépe Budapestre. Érkezés Magyarországra 23.20-kor,. Irodánk a programváltozás jogát fenntartja!

Részvételi díj: 336.900.-

(minimum 40 fő esetén) A részvételi díj tartalmazza: • repülőjegy az EL AL légitársaság menetrendszerinti járatára Budapest – Tel Aviv – Budapest útvonalon. A repülőgépre maximum 20 kg-os poggyász adható fel. • Elhelyezés középkategóriás szállodákban kétágyas, zuhanyzós/WC-s szobákban 1 éj Netanya, 2 éj Tiberias, 2 éj Jeruzsálem, 3 éj Eilat • Félpanzió (büféreggeli, vacsora) • A program során hat alkalommal könnyű ebéd • Belépők • Magyar nyelvű idegenvezetés • Transzferek Izraelben • A körutazás során klímaberendezéssel ellátott busz szállítja a csoportot • Borravaló (az idegenvezetőnek, a szállodai személyzetnek, a csomaghordóknak és a buszvezetőnek)

Külön fizetendő:

• Fakultatív program Petrába: 59.900.- Az ár tartalmazza a busz és az idegenvezető díját, a határátlépési illetéket, a belépőket, az ebédet, a borravalót. • Teljes körű poggyász-, betegség- és balesetbiztosítás. A QBE Atlasz Biztosító premium kategóriás biztosításának kedvezményes, csoportos díja 650.-ft/fő/nap. Nem kötelező a biztosítást a C&T Hungary Utazási Irodában megkötni, de nagyon fontos, hogy minden utas rendelkezzen biztosítással • Útlemondási biztosítás. Az alapár 5%-a. Így ha betegség, baleset miatt lemondják az utat, akkor a biztosítótársaság visszatéríti a befizetett összeget 20% önrész levonásával. • Repülőtéri transzfer Szeged – Budapest – Szeged útvonalon • A részvételi díj nem tartalmazza a repülőtéri illetéket, ami kb. 39.900.-ft (irányár) Jelentkezéskor fizetendő 40% előleg. Indulás előtt 30 nappal kell befizetni a 100%-ot. Ha 2012. jaunár 06-ig befizetik a 100%-ot, 20.000.-Ft/fő kedvezményt adunk!

Bővebb felvilágosítás kapható:

Dr Lednitzky András 06 30 2191495 Farkas András 06 20 9803098 Botos Krisztina 06 20 48 00 556, 06 62 481562 Figyelem! Az útlevélnek a visszautazás dátumától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie! /Forrás: C&T Hungary Kft. Utazási Iroda/ További információért érdeklődjön a C&T Hungary irodájában! C&T Hungary Utazási Iroda Telefon: 62/481-562 travel@congresstravel.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.