Egyetem

Takarékoskodásra intenek a kimerülő készletek és a felmelegedés

Takarékoskodásra intenek a kimerülő készletek és a felmelegedés

2011. szeptember 19., hétfő
Takarékoskodásra intenek a kimerülő készletek és a felmelegedés
Kioto, Koppenhága, klímakonferenciák, megoldások nélkül - a megújuló és nem megújuló energiafelhasználás közötti vitát akár lerágott csontnak is nevezhetnénk, ha nem válna egyre forróbbá alattunk a talaj. Útjára indult szeptember 16-án az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK) által szervezett Energia Szabadegyetem című előadássorozat, melynek keretében neves szakemberek tartanak előadásokat sokakat érintő és érdeklő kérdésekről. A Természettudományi és Informatikai Kar védnöksége alatt álló programsorozat fő célja, hogy szakmailag hiteles, közérthető információkat nyújtson az érdeklődőknek az energiahordozók, az energiafelhasználás, valamint a lokális és globális energetikai kérdések tudományos és társadalmi vonatkozásaival kapcsolatban.

Életbevágó

Az előadásokra péntek délutánonként fél 3-tól kerül sor az SZTE Kiss Árpád tantermében (Béke épület, Rerrich tér), melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Mottó: Átfogó előadások az energiaforrásokról, az energiafelhasználás tudományos és társadalmi kérdéseiről - hitelesen, közérthetően, mindenkinek.
"Ezek a témák nemcsak a következő generációk életkörülményei kapcsán fontosak, hanem átitatják jelenkorunk mindennapjait is - mondhatnánk úgy is, hogy mindannyiunk számára 'életbevágó' kérdésekről van szó" - hangsúlyozta Szalai Tamás, a szabadegyetem szervezője, a TTIK közkapcsolati titkára. "Ráadásul a különböző társadalmi fórumokon és a médiában is egyre gyakrabban szerepelnek a fentebb említett kérdéskörökkel kapcsolatos információk - éppen ezért különösen fontos, hogy mindannyian a lehető legtájékozottabbak legyünk ezekben a témákban. A szervezők azt remélik, hogy az Energia Szabadegyetem előadásai kellő mértékben segítik majd az érdeklődőket ezirányú törekvéseikben" - tette hozzá a közkapcsolati titkár.

Alternatív energia ellenérvekkel

Az első alkalmat Hannus István, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék professzora tartotta Energiaforrások: történet, gondok, alternatívák címmel. A professzor nem csak közérthető, hanem kifejezetten élvezetes előadásából kiviláglott, egyre kevésbé halogatható az energiaforrások körüli döntés, nem csak a fogyó készletek miatt, hanem azért is, mert már csak igen kevesen vonják kétségbe a globális klímaváltozás tényét. Az energiaprobléma megoldásának egyik sarkalatos pontja a takarékosság lehetne, vagyis kevesebb energiát kellene használnunk, hiszen az emberiség pazarló életvitelt folytat - mondta el portálunknak a professzor. Egyes becslések szerint a jelenlegi erőforrás- és energiafelhasználás huszada is elegendő lenne a szükségletek fedezésére. Addig, amíg az ár ezt nem befolyásolja, nem várható, hogy az emberek majd pusztán környezettudatosságból oda fognak erre figyelni - tette hozzá Hannus István. A megújuló energiaforrások tisztábbaknak tűnnek, mint a jelenlegiek, a kimerülők. Ezek a Napra vezethetők vissza, az emberiség Naphoz való viszonya pedig mindig pozitív volt. Ilyen módon az, hogy a víz, a szél, a biomassza és a napenergia felhasználásához szimpátiával áll hozzá az emberiség, teljesen természetes. Ezen energiaforrások nagy hátránya viszont sajnos az, hogy kicsi az energiasűrűségük, vagyis nagy méretű berendezésekre van szükség az energia "kinyerésére" - óriási szélkerekek, nagy napelemmel beborított felületek stb. Ebből adódóan hosszabb idő telhet el, hogy felváltsák a mai, klasszikus, nagyobb energiasűrűségű forrásokat. A fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj és földgáz) mellett vitát vált ki a legnagyobb energiasűrűségű nukleáris energia is. Magyarországon az eddigi szélkerekek névleges kapacitása még nem éri el egy paksi blokk teljesítményét sem. Arról nem is beszélve, hogy a madarászok a szélkerekek ellen vannak - minden energiaforrásnak van hátránya is... - összegzett a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.