Bulvár

Rákosi vipera nap a Szegedi Vadasparkban és országszerte

Rákosi vipera nap a Szegedi Vadasparkban és országszerte

2011. szeptember 3., szombat
Rákosi vipera nap a Szegedi Vadasparkban és országszerte

Játékos vetélkedőkkel és "vipera-sikló felismeréssel" is várják az érdeklődőket a Rákosi vipera napon szombaton az ország több pontján.

A Fővárosi Állat és Növénykertben, a budapesti Tropicariumban, az Óbudai Kulturális Központban, a győri Xantus János Állatkertben, a Kecskeméti Vadasparkban, a nyíregyházi Sóstó Zoo-ban, a Szegedi Vadasparkban és a Jászberényi Állat- és Növénykertben játékos vetélkedők, totó, kirakós, "vipera-sikló felismerés" színesíti a programokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Rákosi vipera védelmi programjának munkatársai a Rákosi vipera napot azzal a céllal rendezik, hogy bemutassák hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét és ráirányítsák a figyelmet az élővilág sokszínűségének csökkenésére - közölte a szervező csütörtökön az MTI-vel. Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a "legkiemeltebb" kategóriába tartozik, természetvédelmi értéke 1 millió forint. A jelenlegi populációk mindössze Magyarország két területén, a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn. A rohamos térvesztés legfőbb oka élőhelyeinek átalakítása. A gyepek nagy részének mezőgazdasági művelésbe vonása és a kígyók kereskedelmi célú gyűjtése mellett a szándékos pusztítás is azt eredményezte, hogy a faj a kihalás szélére került. Ezért volt szükség a komplex természetvédelmi program elindítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.