Közélet

LMP: még szélesebb civil részvételt

LMP: még szélesebb civil részvételt

2011. szeptember 29., csütörtök
LMP: még szélesebb civil részvételt

Az LMP a közgyűlési rendeletalkotások folyamatokba szeretne szélesebb körű társadalmi részvételt, mert bár ezzel kapcsolatban készült egy előterjesztés a pénteki közgyűlésre, de az a párt szerint továbbra sem szolgálja a nyilvánosságot, a civilek véleményezési jogát.

A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényre hivatkozva egy polgármesteri rendelet az önkormányzati SZMSZ-t módosítaná, ami a civilek, az átlagpolgár véleményezési lehetőségét teremtené meg a közgyűlési rendeletalkotások folyamatában. Ám az LMP szerint Szegeden ez csak részben valósulna meg. A törvényben „Általános egyeztetés” névvel szereplő, a jogszabályok tervezeteinek internetes felületen történő véleményeztetését igyekszik a szegedi közgyűlés is bevezetni, ráadásul az előterjesztés kizárólag a már megszövegezett rendelettervezetekre vonatkozik és (pusztán terjedelménél fogva is) semmilyen helyi sajátosságot nem tartalmaz. Ezzel szemben a társadalmi egyeztetésről szóló törvény kimondja, hogy rendelkezéseit nem csak a szövegszerű javaslatokra, hanem már egy korábbi fázisban, a szabályozási koncepció megalkotásánál is alkalmazni kell. Másrészt (mindkét fázisban) ismeri az „Általános egyeztetés” mellett a „Közvetlen egyeztetés” intézményét is.

Formalitás maradhat a részvételi demokrácia

"A polgármester előterjesztése értelmében lényegében egy internetes fórum nyílna meg, miután az előterjesztést, ahogy eddig is, két héttel a közgyűlés előtt közzétették a város honlapján" – mondta el Málovics György, az LMP Csongrád megyei koordinátora, hozzátéve, hogy pártjuk hat pontban változtatna az előterjesztésen. Szeretnék, ha nem csak a kész előterjesztés kommentálására nyílna lehetőség, hanem már a szabályozási koncepció folyamatába, a tervezési szakaszba beleláthatnának a civilek. Az LMP szerint a véleményező beazonosítására szükség lenne lakcímhez is, és a moderálás szabályait is konkrétan meg kell határozni. Azon kívül a hozzászólásokat visszakereshetővé kell tenni. Hosszú távon pedig kívánatos lenne a város költségvetésének tervezésébe is bevonni a széles közvéleményt, kidolgozni, hogy a javaslatokat milyen formában lehetne hatékonyan feldolgozni, felhasználni.

Az LMP véleménye szerint a részvételi demokrácia jóval többet jelent az előterjesztésben foglalt intézkedésnél. Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője szerint, ha a közgyűlés az eredeti formában fogadja a polgármester előterjesztését a nyilvánosság bevonásával kapcsolatban, akkor a részvételi demokrácia puszta formalitás lesz csak, s lényegében semmi sem változik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.