Közélet

A HÖOK elutasítja a hallgatói szerződések javaslatát

A HÖOK elutasítja a hallgatói szerződések javaslatát

2011. szeptember 20., kedd
A HÖOK elutasítja a hallgatói szerződések javaslatát

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem tartja elfogadhatónak a felsőoktatási törvény koncepciójában a hallgatói szerződésre vonatkozó passzust.

Nagy Dávid

, a szervezet elnöke azt követően mondta ezt az MTI-nek kedd este, hogy a koncepcióról több felsőoktatási szervezettel együtt egyeztettek, a tanácskozáson

Réthelyi Miklós

nemzeti erőforrás miniszter,

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár és

Dux László

felsőoktatási helyettes államtitkár vett részt. A korábban nyilvánosságra került koncepció szerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, s ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért fizetett összeget visszatéríteni köteles a diák. A HÖOK elnöke szerint a tárca többi között azzal érvelt, hogy hasonló szerződést most is kötnek cégek a hallgatókkal. Nagy Dávid ugyanakkor kiemelte: ezek a cégek biztos munkát is ajánlanak az érintett hallgatóknak. Kitért arra is, hogy az egyeztetésen az hangzott el, a hallgatók vagy önköltséges formában tanulhatnának, vagy állami ösztöndíjrendszer keretében, ezért cserébe vállalniuk kellene a szerződéskötést, a meghatározott idejű magyarországi munkavállalást. Ezt a HÖOK ilyen kondíciók mellett azonban nem tartja elfogadhatónak - jelentette ki a hallgatói vezető, hozzátéve: azt szeretnék, ha az államilag finanszírozott képzés a jelenlegi formájában megmaradna, és az önköltséges rendszert átlátható elemek alapján határoznák meg. Megjegyezte: az is elhangzott, hogy egy adott képzési formát vagy önköltséges vagy állami formában hirdetnének meg, mind a két lehetőség nem állna rendelkezésre. Közölte: nem feltétlenül jó megoldás, ha a támogatás helyett a diákhitel felé terelik a diákokat. Nagy Dávid szólt arról is, hogy a koncepció szerint az állam támogatná az egy-három hónapos részképzést, ugyanakkor mint mondta, három hónapnál rövidebb ösztöndíj gyakorlatilag nincs. A mintegy 2,5 órás egyeztetésről szerdán sajtótájékoztatón számol be a hallgatói vezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.