Közélet

Hirosima évfordulójára emlékeztek Budapesten

Hirosima évfordulójára emlékeztek Budapesten

2011. augusztus 6., szombat
Hirosima évfordulójára emlékeztek Budapesten

Nemcsak a terror, az atomtámadás áldozatai és túlélői előtt kell tisztelettel adózni, hanem azok előtt is, akik a népek szabadságáért álltak ki - mondta szombaton a hirosimai atomtámadás 66. évfordulójára szervezett hajókiránduláson Budapesten Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke.

A szónok a legfőbb motivációnak a hirosimaihoz hasonló tragédiák megelőzésére való törekvést, valamint az összefogást, a szolidaritást és az együttérzést nevezte. Köteles György megemlékezett a július 22-i norvégiai kettős terrortámadásról is, amelyben 77-en haltak meg Oslo központjában és Utoya szigetén, a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában. Mint mondta: a szélsőséges eszmék fertőznek, és "súlyos jeleket" látni. A Magyar Békeszövetség elnöke döbbenetesnek nevezte a verőcei Magyar Szigeten történteket, utalva a szélsőjobboldal Brit Nemzeti Párt egyik (azóta a pártból kizárt)politikusának az interneten is közzétett neonáci karlendítésére. Az ünnepség végén a korábbi megemlékezésekhez hasonlóan gyermekek dobták a Dunába az emlékezés koszorúját. A második világháború végéhez közeledve 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát a japán Hirosima városára az Egyesült Államok. A robbanás több mint 1 kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. A áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet. A hirosimai emlékművön több mint 61 ezer név szerepel, a sugárfertőzés azonban a mai napig szedi áldozatait. A második amerikai atombomba három nappal később hullott Nagaszakira. Japán augusztus 15-én kapitulált, amellyel véget ért a második világháború. Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.