Gazdaság

Erősödik a forint a Svájci Nemzeti Bank szóbeli intervenciójára

Erősödik a forint a Svájci Nemzeti Bank szóbeli intervenciójára

2011. augusztus 3., szerda
Erősödik a forint a Svájci Nemzeti Bank szóbeli intervenciójára

Erőteljes erősödésbe kezdett a forint a svájci frankkal szemben a bankközi devizapiacon azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank szerdán 0,00-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0,00-0,75 százalékról.

Szerdán délelőtt 9.40-kor a svájci frank árfolyama 245,99 forint volt miután reggel fél kilenckor a svájci fizetőeszköz átlépte a 252 forintos határt és 252,94 forinton elérte történelmi csúcsát. A svájci jegybank szóbeli intervenciójára az euró is, 1,1 fölé került a svájci frankkal szemben és ennek nyomán a forint is erősödni kezdett. Devizapiaci kereskedők az MTI-nek elmondták, hogy a svájci intervencióra megnyugodott kicsit a piac. Az euróhoz képest nem történt jelentősebb változás, de a forint a svájci frankhoz viszonyítva látványosan erősödött. Jót tett a piacnak a "verbális intervenció" - mondták - hozzáfűzve: kérdés, hogy az európai adósságválság és az amerikai eladósodottság miatt aggodalom merre viszi tovább a piacokat. Az euró 1,08 körüli árfolyama "már lőtávolságot jelent a svájci frankkal a paritáshoz". Kérdéses az is, hogy a Svájci Nemzeti Bank mi módon és milyen áron tudja megvédeni a svájci fizetőeszközt. Az eurót 9.40-kor 271,96 forinton jegyezték a kedd délután 269,85 forint és a reggeli 270,52 forint után. A dollár szerdán délelőtt 190,97 forintot ért, míg kedden délután 189,18 forinton állt. Száz japán jent pedig 247,19 forintért adtak szemben a kedd délutáni 245,45 forinttal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.