Gazdaság

A munkahely megtartásának nagyobb szerepe van az árfolyamnál

A munkahely megtartásának nagyobb szerepe van az árfolyamnál

2011. augusztus 3., szerda
A munkahely megtartásának nagyobb szerepe van az árfolyamnál

Az ügyfelek 8-10 százaléka küzd fizetési gondokkal, de bő kilencven százalékuk rendesen fizet - hangsúlyozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a közszolgálati televízióban szerda reggel.

Annál a 8-10 százaléknál, akiknél valóságos pénzügyi nehézségek vannak, az a tapasztalatunk - ez sokakat meglep -, hogy nem az árfolyam-elmozdulás miatt vannak nehézségek, hanem a munkahely elvesztése miatt - jelentette ki a főtitkár. Tehát annál kell megoldást találni, aki elvesztette a munkahelyét és nem tud fizetni. Mint hozzáfűzte, a magas svájcifrank-árfolyam miatt a devizahitelesekről beszélünk ugyan, de a forinthitelesek ugyanilyen problémával küzdenek. A kilakoltatások kíméletességét szorgalmazó kérdésre válaszolva a Bankszövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben moratórium volt, törvény tiltotta a banki kezdeményezésű ingatlan-végrehajtást, az új szabályok szerint az első három hónapban mindössze 146 ingatlan-végrehajtás kezdeményezése a válik lehetővé a bankoknak. A bankszektor érdeke az adósok benn tartása a rendszerben - erősítette meg a főtitkár - hiszen, amikor egy lakáshitel bedől, az eset legnagyobb kárvallottja a lakás tulajdonosa, de második számú kárvallott éppen a bank, hiszen a mai ingatlanpiaci árak nem teszik lehetővé a hitelek megtérülését. A válság kitörése óta a bankszektor több lépést tett, átütemezéseket, türelmi időket és más megoldásokat vezetett be, hogy akinek átmeneti fizetési nehézségei vannak, az ezt az időszakot túl tudja élni. A bankszektor is várja, hogy az eszközkezelő fölálljon, ugyanakkor az Állami Eszközkezelő a szociális rászorultság alapján fog ingatlanokat vásárolni. Abban tehát nem lehet reménykedni, hogy a mai három-négyszobás lakások tulajdonosait meg fogja tudni menteni - hangsúlyozta a Bankszövetség főtitkára. Az eszközkezelő a kis értékű lakással rendelkező, szociálisan rászorult emberek számára lesz majd valamilyen mentőöv - tette hozzá. Kovács Levente szerint a nagyobb értékű ingatlanok tulajdonosainak nagyon keserű pirula lesz, mikor szembe kell nézniük azzal, hogy vagy fizetik a részleteket - az átütemezés szerinti kisebb törlesztő részletekkel, de fizetik - vagy a lakásigényből kénytelenek engedni és egy kisebb értékű lakásba kell költözniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.